Jasno
14°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Poplatky u lekára sa vrátia, ich zrušenie bolo nedomyslené
Zdielať na

Poplatky u lekára sa vrátia, ich zrušenie bolo nedomyslené

BRATISLAVA / Zdá sa , že oficiálne poplatky u lekára sa určite vrátia. Prax totiž ukázala, že ich zrušenie bolo nedomyslené.

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti GFK si takmer polovica ľudí myslí, že po zrušení poplatkov za prednostné vyšetrenie, pacienti platia aj naďalej rovnako, alebo dokonca aj viac.

"Niektoré ambulantné zariadenia našli spôsob ako obísť zákon a zriadili si rôzne eseročky na objednávanie pacientov, takže aj tak sa tie poplatky vyberajú. Preto je potrebné v tom urobiť poriadok, zlegalizovať to a dať tomu právnu formu," myslí si Mária Lévyová prezidentka asociácie na ochranu práv pacientov.

Symbolický poplatok

Podľa najnovšieho prieskumu spoločnosti GFK  považujú lekári za užitočný hoci aj symbolický poplatok vo výške jedného eura za každú návštevu ambulancie. Viac ako polovica z nich je presvedčená, že by to pomohlo znížiť zbytočné návštevy u lekára. 

Štyria z piatich opýtaných lekárov by podľa tohto prieskumu súhlasili s návratom poplatkov za prednostné vyšetrenie. A viac než dve tretiny lekárov súhlasia s tým, že takýto poplatok zlepší disciplínu pacientov v dodržiavaní termínov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy