Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Štátne vlaky InterCity sú späť. Od nedele nastali zmeny v preprave
Zdielať na

Štátne vlaky InterCity sú späť. Od nedele nastali zmeny v preprave

BRATISLAVA / Viete si predstaviť, že sa z Bratislavy do Trnavy dostanete za 21 sekúnd? Reportér Samuel Migaľ sa dostal do rušňa obnoveného vlaku InterCity a celú cestu nakrútil. Na Slovensku od nedele platí nový grafikon. Priniesol zmeny nielen vo vnútroštátnej, ale i medzinárodne železničnej preprave.

Slovenský vlak InterCity bežne prekonáva svoju 440 kilometrov dlhú trať z Bratislavy do Košíc. Štandardne trvá 4 hodiny a 40 minút.

Nedeľné znovuobnovenie vlaku InterCity poňali štátne železnice ako veľkú slávnosť. Otvorili dokonca aj prezidentský salónik, keďže sa prišli ukázať aj politici. Ešte predtým ako vlak vypravili si staronové vozne pozreli.

"Nie je problém, keď budem na východe, aby som sa prepravil aj bez limuzíny na východ," prezradil predseda národnej rady Andrej Danko.

Päťdesiat percent cestujúcich chýba

Práve jeho ešte pred časom kritizoval súkromný železničný prepravca, ktorý vidí jeho politickú aktivitu v znovuotvorení IC vlakov. Spolu s cestovným zadarmo je podľa nich takýto prepravný biznis jednoducho stratový.

"Nové IC vlaky budú stratové. Tie zaviedla vláda z čisto politického rozhodnutia. Ale tá ekonomika je neúprosná a na trhu proste chýba 50 percent cestujúcich, ktorí môžu jazdiť v rýchlikoch zadarmo," upresnil hovorca RegioJet Aleš Ondrúj.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy