Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Na energiách môžete ušetriť ročne stovky eur. Takto postupujte
Zdielať na

Na energiách môžete ušetriť ročne stovky eur. Takto postupujte

BRATISLAVA / Na paneláku či na bytovom dome môžete mať slnečné kolektory, ktoré vám zaplatí Európska únia. Na príprave teplej vody môžete zase ušetriť vďaka energie zo slnka až 40 - 70 percent nákladov. Brusel nám na to vyčlenil 45 miliónov eur. Stačí len vedieť, ako na to.

V utorok (29.11.2016) o 12:00 bude otvorené 5. kolo projektu "Zelená domácnostiam" zameraného na podporu zariadení na výrobu tepla. Ide o podporu pre slnečné kolektory, kotle na biomasu a tepelné čerpadlá.

Žiadosť o poukážku

Žiadosť o poukážku sa podáva prostredníctvom informačného systému, ktorý je prístupný na stránke zelenadomacnostiam.sk. Žiadosti je možné podávať počas vyhláseného kola. Už teraz sa môžete oboznámiť s podmienkami podpory projektu Zelená domácnostiam a odporúčaniami pre domácnosti

Kroky pri podávaní žiadosti: registrácia miesta inštalácie, špecifikácia zariadenia, výpočet hodnoty poukážky, vlastníci nehnuteľnosti, potvrdenie splnenia podmienok, výzva na potvrdenie záujmu, potvrdenie záujmu, vyhodnotenie, správa o výsledku.

Ak bývate v paneláku, je vhodné komunikovať aj so správcom, ktorý môže konať v mene vlastníkov. Podmienka v prípade bytových domov je, že všetky byty v bytovom dome musia vlastniť fyzické osoby, prípadne obec alebo vyšší územný celok. 

Solárny systém ušetrí 1 750 eur

V prípade rodinných domov solárny systém stojí približne 3 900 eur. Maximálna výška dotácie je 1 750 eur. Ročná úspora vychádza na 300 eur. To znamená, že investícia sa nám vráti za približne 7 rokov. Vo svete sú pritom solárne panely už prakticky bežnou záležitosťou. Najviac sa ich montuje v Číne, v Nemecku a Japonsku. Slovensko je na 28. mieste.

Na základe energetickej reformy v celej Európskej únii budú aj naše domácnosti platiť za energie v budúcom roku menej. Dodávatelia elektriny, ktorých je u nás už vyše 160, dostanú šancu nakúpiť elektrinu aj mimo Slovenska podstatne jednoduchšie.

V prípade plne elektrifikovaných domácností sa môže úspora na elektrine prejaviť rádovo v desiatkach eur ročne. "Čím obchodníci budú mať väčší prístup k ďalším zdrojom elektriny aj mimo územia Slovenskej republiky, tým pádom je to len dobre pre odberateľa," Duleba zo SFPA.

Desať krokov k podpore

1.  ZOZNÁMTE SA S PODMIENKAMI PODPORY A OSLOVTE ZHOTOVITEĽOV

2OVERTE SI, AKÝ OBNOVITEĽNÝ ZDROJ ENERGIE, JE PRE VAŠU DOMÁCNOSŤ VHODNÝ

3. VYBERTE SI ZARIADENIE

4. UZATVORTE ZMLUVU SO ZHOTOVITEĽOM

5. NA VYPLNENIE ŽIADOSTI O POUKÁŽKU SA VOPRED PRIPRAVTE

6.AK ZÍSKATE POUKÁŽKU, DO 30 DNÍ JU TREBA UPLATNIŤ U ZHOTOVITEĽA

7. ZHOTOVITEĽ ZREALIZUJE INŠTALÁCIU

8.ODOVZDAJTE VŠETKY POTREBNÉ DOKUMENTY ZHOTOVITEĽOVI

9. ZHOTOVITEĽ POŽIADA O PREPLATENIE POUKÁŽKY

10. SIEA OVERÍ SPRÁVNOSŤ VÝDAVKOV, URČÍ VÝŠKU SKUTOČNE OPRÁVNENÝCH VÝDAVKOV A PREPLATÍ ZHOTOVITEĽOVI POUKÁŽKU

Súvisiace články

Najčítanejšie správy