Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Meteorologička Jarošová varuje: Prichádza poľadovica
Zdielať na

Meteorologička Jarošová varuje: Prichádza poľadovica

SLOVENSKO / Po studenej noci, keď teplota klesla na severe až pod -12°C, sme bol na Slovensku vcelku príjemný jesenný deň. Ale od severozápadu až západu sa blíži zmena.

Zmena súvisí s postupujúcim teplým frontom. Toto frontálne rozhranie prinieslo už v popoludňajších hodinách mrznúce zrážky do západnej časti Českej republiky. Na mnohých miestach tu zrážky namŕzali na vychladenom povrchu a tvorila sa poľadovica.

Aj na našom území sa popoludní obloha zatiahla, ale bolo to bez zrážok. Tie by mali na naše územie prísť ešte pred polnocou. Najskôr začne snežiť, ale na západe krajiny sa nad ránom sneženie bude meniť na dážď so snehom a v južných okresoch až na čistý dážď.

Pretože sa v tejto časti Slovenska predpokladá nočná teplota na hodnote od 2 do -3°C, je vysoký predpoklad, že zrážky budú namŕzať a bude sa tvoriť poľadovica. Takýto stav bude pretrvávať až do skorých predpoludňajších hodín.

Pozrite si mapu zrážok na ráno, 16. novembra:

meteopress

Vo východnej časti Slovenska sa do rána ochladí na hodnotu -2 až -6°C a tu sa predpokladá v nočných hodinách prevažne sneženie, až v ranných hodinách sa do sneženia začne miešať dážď a zrážky môžu namŕzať napríklad aj na Spiši .

Počas dňa zostane zamračená obloha so zrážkami. Oteplí sa na -1°C na severovýchode, na juhu západného Slovenska bude do 6°C, ale na krajnom západe budú lokality aj s vyššou teplotou. Hranica sneženia bude na západe až vo výške 1 300 metrov, vo východnej časti Slovenska ráno okolo 400, popoludní až okolo 1 100 metrov. "Ešte aj predpoludním buďte na cestách východu Slovenska opatrní, môže to kĺzať," varuje meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. 

Teplý vzduch si v nasledujúcich dňoch nájde cestu zo stredných a vyšších polôh aj bližšie k zemi a rapídne sa oteplí. Vo štvrtok do 9°C, v piatok do 11°C, v sobotu až do 15°C v západnej časti Slovenska. Pretože ide o morský vlhký vzduch, počítajte s dažďom, až od asi 1 700 metrov bude snežiť. Zosilnie vietor. V nárazoch až okolo 55 kilometrov za hodinu.

"Po ochutnávke zimy nás čaká zase návrat do neštandardne teplého počasia. Pozor na prechladnutie a chrípku, tej sa v takomto počasí darí," dodáva Miriam Jarošová. 

A teraz video zo zamrznutej Oravy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy