Polojasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pri požiari je najdôležitejšie nepodľahnúť panike
Zdielať na

Pri požiari je najdôležitejšie nepodľahnúť panike

BRATISLAVA / Nepodľahnúť panike pri požiari vo viacposchodovej bytovke je veľmi ťažké. Aj keď sa zdá, že rýchlo opustiť budovu je najlepšie riešenie - nie vždy je to tak, často práve naopak. Zostať za dverami bytu, v ktorom nehorí, môže byť do príchodu hasičov bezpečnou voľbou.

Ak nehorí váš byt, miesto neopúšťajte. "V žiadnom prípade neodporúčam, je to naozaj život ohrozujúce, vstupovať do únikovej cesty, ktorá je vyplnená splodinami horenia, dymom. Vystavujem sa na niekoľko nádychov priamemu ohrozeniu života," vysvetľuje veliteľ hasičského a záchranného útvaru Marián Bugár. 

Schodisko môže byť bezpečnou únikovou cestou iba v prípade, že horí v poschodiach nad vašim bytom. "Rozhodne priestor na únik je len pod požiarom," dodáva Bugár. Smerom hore môžete uviaznuť na chodbe plnej jedovatého dymu.

Snaha dostať sa na strechu budovy môže byť tiež veľmi riskantná. "Osoba musí v zadymenom priestore dýchať, zaistiť rebrík do očiek, výlez býva vo väčšine prípadov uzamknutý," dodáva Bugár. Nezabudnite na tiesňovú linku nahlásiť, kde sa nachádzate.

Pozrite si viac v rozhovore s Mariánom Bugárom:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy