Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Unikátna operácia močového mechúra
Zdielať na

Unikátna operácia močového mechúra

BANSKÁ BYSTRICA / Unikátnou robotickou operáciou sa môže pochváliť tím špecialistov z urológie banskobystrickej nemocnice. Úspešne operovali pacienta s rakovinou mechúra. Pomocou robota, iba cez zopár vpichov do brucha, dokázali mechúr odstrániť a vymodelovať náhradu.

Špecialista operuje pomocou robota. Niekoľkými tlačidlami ovláda ramená zasunuté cez niekoľko dierok do dutiny brušnej pomocou joystikov.

Cez drobné otvory tak dnes špecialisti odstránili rakovinou napadnutý močový mechúr pacienta a v iba zhruba 10 cm priestore dokázali vymodelovať z časti tenkého čreva náhradný mechúr, ktorý našili na miesto toho pôvodného.

“Je to najzložitejšia operácia aká sa dá v urológii urobiť,“ hovorí urológ Jozef Babeľa z NsP FDR Banská Bystrica.

Na všetko dozerala v Banskej Bystrici svetová špička, nemecký profesor, ktorý touto technikou operuje už od roku 2006. Ročne urobí v nemocnici kde pôsobí až 750 operácií touto technikou.

 Chvála banskobystrického tímu

“Tento tím je výborne vyškolený. Má veľmi dobré skúsenosti a ja im už dávam iba nejaké drobné rady a tipy. Oni ovládajú celý postup,“ hovorí Prof.Dr.med.Stefan Siemer z Univerzitnej kliniky des Saarlandes.

 S novým mechúrom vytvoreným z časti tenkého čreva sa tak život pacienta môže opäť vrátiť do normálu.

“Operácia trvá asi 6 až 7 hodín, ale myslím, že výsledok je úžasný pre pacienta,“ dodáva Prof.Dr.med. Stefan Siemer

Oproti klasickej operácii tak nezostáva na tele pacienta veľká jazva, ide o presnú a jemnú chirurgiu s minimálnymi stratami krvi a s oveľa nižšou operačnou záťažou pre pacienta. Pri tomto type je rýchla aj rekonvalescencia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy