Zatiahnuté
11°
Bratislava
Svetozár
16.5.2024
Na Vianoce bude málo kaprov, cenu stanovia po výlove
Zdielať na

Na Vianoce bude málo kaprov, cenu stanovia po výlove

IŇAČOVCE / Rybári pri Iňačovciach (okres Michalovce) začali s výlovom rýb. Sú síce oproti minulému roku krajšie, ale je ich menej. Ich cenu stanovia až po definitívnom ukončení výlovu koncom novembra.

Vodu z rybníka prečerpávajú do menšej nádrže, v ktorej chlapi pomocou siete nadháňajú ryby do siete. "Ryba je pekná, má svoju hmotnosť. Teraz máme okolo 40 - 50 metrákov v sieti," hovorí rybár Miroslav Borza. Rýb je menej ako po minulé roky. V lete bolo príliš horúco, a tak nastali komplikácie s kŕmením.

Ryby ihneď po vytiahnutí z vody triedia podľa jednotlivých druhov. Slováci sú na Vianoce verní tradíciám. Prioritou je teda kapor. "Na 99 percent pôjde cez Vianoce kapor," hovorí Peter Alexovič, vedúci strediska.

Všetky ryby potom prevezú do takzvaných sádok, kde čakajú na začiatok vianočného predaja. Mnohí ľudia si myslia, že to je pre to, aby sa očistili. "Oni nepotrebujú žiadne odbahnenie, to je len mýtus," vysvetľuje Alexovič.

Najväčšie úlovky kaprov ale nekončia na slovenských tanieroch. Máme totiž inú predstavu o ideálnej rybe ako naši susedia. "Ryba, ktorá má 4-5 kíl by mala skončiť v Maďarsku. Oni chcú ťažšiu rybu," dodáva vedúci strediska.

Súvisiace články