Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zakážu Kotlebove hliadky vo vlakoch
Zdielať na

Zakážu Kotlebove hliadky vo vlakoch

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy budú postihované účinnejšie. Poslanci schválili vládny návrh zákona o uznávaní a výkone majetkového rozhodnutia vydaného v trestnom konaní v Európskej únii. Trestné činy extrémizmu a rasovo motivované trestné činy by mali po novom spadať pod Špecializovaný trestný súd.

Zmeny v Trestnom zákone sa dotýkajú napríklad definície extrémistického materiálu. Ďalšou novinkou je, že bude trestná nielen podpora a propagácia hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd, ale aj založenie takéhoto hnutia.

Cez novelizáciu zákona o dráhach sa majú zakázať Kotlebove hliadky vo vlakoch.

V navrhovanom texte sa píše, že „dohľad nad verejným poriadkom, ochranu základných práv a slobôd, ochranu života a zdravia cestujúcich prepravovaných vlakmi osobnej prepravy a na železničných staniciach a ich majetku vykonáva Policajný zbor alebo osoba určená prevádzkovateľom dráhy alebo dopravcom“.

Pre Kotlebove hliadky menili prepravný poriadok

Hliadky Ľudovej strany Naše Slovensko sú vo vlakoch od apríla. Železnice pre túto aktivitu už zmenili prepravný poriadok Železničnej spoločnosti Slovensko, a.s. (ZSSK). Po novom je bez predchádzajúceho písomného povolenia ZSSK vo vlakoch zakázané vykonávať činnosti, ktoré nesúvisia s hromadnou osobnou dopravou a poskytovaním služieb spojených s prepravou verejnosti, a to ani s platným cestovným dokladom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy