Jasno
12°
Bratislava
Ťažko postihnutý Dávidko je viac v nemocnici ako doma. Pre úrady je zdravý
Zdielať na

Ťažko postihnutý Dávidko je viac v nemocnici ako doma. Pre úrady je zdravý

NITRA / Rodičia 18-mesačného, ťažko postihnutého Dávidka, si chceli uľahčiť chodenie po lekároch získaním parkovacieho preukazu. Dozvedeli sa však, že na parkovanie pre zdravotne postihnutých nárok nemajú. Podľa úradníkov je totiž dieťa, ktoré má poškodený mozog, v tomto veku ako zdravé.

Dávid je 18-mesačný chlapec, ktorý trpí hneď niekoľkými diagnózami. Úradníci to ale jeho rodičom rozhodne neuľahčujú. "Má štvorkomorový obštrukčný hydrocefalus a k tomu má pridruženú epilepsiu. Žiadali sme pridelenie parkovacieho preukazu a zároveň aj preukaz zdravotne ťažko postihnutého," vysvetľujú rodičia malého Dávida.

Rodičia podali žiadosť v Nitre, kde sa dozvedeli, že na preukazy nárok nemajú. Odvolali sa do Bratislavy, ale dostali rovnakú odpoveď. "Podľa úradníkov je náš Dávid úplne zdravý a môže chodiť autobusom. Tak je to napísané vo vyjadrení úradov," dodáva otec Dušan Pudleiner .

Drahé parkovanie

Chlapec má za sebou päť operácií. Rodičia s ním chodia pravidelne na kontroly a raz do týždňa na rehabilitácie. Parkovanie na vyhradenom mieste by im veľmi pomohlo.

Podľa slov rodičov, v Bratislave je vždy problém zaparkovať a parkovné je drahé. Napríklad pred nemocnicou stojí hodina parkovania dve eurá. Ak strávia v nemocnici priemerne šesť hodín, je to dosť veľká položka.

"V prípade maloletého Dávida, ktorý mal v čase posudzovania 15 mesiacov, posudkový lekár konštatoval, že je schopný rovnakej prepravy, ako zdravé dieťa vo veku 15 mesiacov. Rovnako potrebuje sprievod ako zdravé dieťa jeho veku," píše vo vyjadrení hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Nemôžu sa odvolať

Zjednodušene povedané, rodičia preukaz nepotrebujú, keďže dieťa môžu z parkoviska odviesť v kočiari. "Neviem si predstaviť, ktoré zdravé dieťa chodí toľko po lekároch, ako náš syn," tvrdí Dušan Pudleiner. Rodičia hovoria aj o tom, že poznajú dve rodiny s deťmi v rovnakom veku, s tou istou diagnózou a im žiadosť schválili.

"Je to tak, že v jednom meste dieťa nárok má, v inom nemá. Čo kraj, to iný mrav. Tam nie sú žiadne výhody. Využili by sme to len na parkovanie pri kontrolách v nemocničných zariadeniach," dodávajú rodičia.

V rozhodnutí ústredie práce píše, že lekár bude Dávidov stav znova posudzovať o 3 roky. Podľa rodičov sa už nedá podať ani odvolanie. "Pokiaľ rodičia s rozhodnutím ústredia nesúhlasia, môžu požiadať o preskúmanie rozhodnutia súd," upresnila hovorkyňa Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny Jana Lukáčová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy