Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Andrej Kiska: Mrzí ma, že Michal Kováč sa nedožil justičnej spravodlivosti
Zdielať na

Andrej Kiska: Mrzí ma, že Michal Kováč sa nedožil justičnej spravodlivosti

BRATISLAVA / Správa o smrti prvého prezidenta Michala Kováča zasiahla Slovensko. Úprimnú sústrasť pozostalým priali viaceré osobnosti politického života u nás i v zahraničí.

"Pán prezident, prepáčte," týmito slovami sa Fedor Flašík ospravedlnil za hodiny, ktoré nechal naištalovať na budove pred prezidentským palácom. Vtedajšiemu prezidentovi Michalovi Kováčovi odpočítavali čas vo funkcii.

Fedor Flašík v tom čase pracoval pre vtedajšieho premiéra Vladimíra Mečiara ako mediálny poradca.

"Ja som len bol informovaný, že majú sa tam nainštalovať nejaké hodiny, ktoré by odpočítavali počet dní. Takže toto som ešte nevidel, no je to na zasmiatie," reagoval v septembri 1997 Michal Kováč.

Flašíkovo ospravedlnenie

Fedor Flašík sa ale dnes z týchto dejín nesmeje. Po takmer dvadsiatich rokoch našiel odvahu a ospravedlnil sa za ne.

"Bola to taká nevycválaná doba, všetci sme sa učili, bola tu taká eufória. Stretli sme sa párkrát na spoločenských podujatiach, ale nenašiel som odvahu otvoriť túto tému. Včera mi to tak docvaklo, že človek sa nemá hanbiť za to, keď dospeje k rozhodnutiu, že sa treba ospravedlniť. Myslím, že to bol dobrý človek, česť jeho pamiatke," napísal Fedor Flašík na sociálnu sieť.

Vzdoroval Mečiarovi

V časoch, ktoré spomínal Fedor Flašík, sa len málokto dokázal vzoprieť Vladimírovi Mečiarovi.

Prezident Kováč to urobil. A to dokonca oficiálne v parlamente.

"Pán premiér nie je ochotný partnersky spolupracovať a viesť korektný dialóg. Nedokáže zjednocovať rôznorodé zoskupenia občanov a znásobovať politickú energiu štátu. Vzhľadom na jeho podozrievavosť je schopný spolupracovať iba s ľuďmi, ktorí sú mu nejako zaviazaní," povedal pred plénom.

Prejav Michala Kováča vyústil až k vysloveniu nedôvery vtedajšiemu predsedovi vlády Vladimírovi Mečiarovi. Navyše odmietal vymenovať Ivana Lexu do funkcie ministra pre privatizáciu. Týmto všetkým sa ako štátnik verejne vzoprel Vladimírovi Mečiarovi.

"Bol prezidentom v neľahkých časoch, keď bola spochybnená verejná kontrola moci. Keď bolo manipulované súdnictvo, prokuratúra, polícia," povedal Milan Kňažko.

"Veľmi ma to mrzí, že sa nedožil tej justičnej spravodlivosti a že sa nedožil takej tej spravodlivosti z toho obdobia, keď on sám hovoril, ako sa kradne, ako sa obrovským spôsobom rozkráda celé Slovensko," dodal súčasný prezident Andrej Kiska.

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAndrejKiska%2Fposts%2F1076617849125659%3A0&width=500" width="500" height="739" style="border:none;overflow:hidden" scrolling="no" frameborder="0" allowTransparency="true"></iframe>

Únos prezidentovho syna

V prípade únosu jeho syna do zahraničia si dokonca života prial, aby vyšla najavo pravda o zavlečení. Za výrok, že za únosom Michala Kováča mladšieho do zahraničia stojí práve Ivan Lexa, sa viedol súdny spor 20 rokov. Skočil sa až v júni tohto roku, keď vtedajší šéf SIS žalobu stiahol a argumentoval práve zdravotným stavom a vysokým vekom Michala Kováča.

Bývalého prezidenta na dôchodku postihla Parkinsonova choroba, podobne ako napríklad aj pápeža Jána Pavla II., s ktorým sa veľmi rád stretol. Jeho veľkým želaním bolo, aby mohol opäť plnohodnotne sám chodiť a nepotreboval by pomoc.

"Dá sa s tým bojovať, človek sa nesmie tomu poddávať, ale proste cítite, že je to obmedzené. Niekedy je to lepšie, niekedy je to horšie," priznal v roku 2009. "Tá choroba aj vyžaduje určité úsilie," dodal v roku 2013.

Rozlúčka s Michalom Kováčom bude pravdepodobne 13. októbra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy