Jasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Dedina na neúrodnej pôde
Zdielať na

Dedina na neúrodnej pôde

VOLICA / Ak ste tipovali, že miesto kde sa voľakedy nechcel nik prisťahovať je dnešná Volica, uhádli ste. Pôda je tam totiž veľmi neúrodná. Zrejme aj preto tam postavili agro-letisko, kde v minulosti pristávali "čmeliaky". A teraz sa dozviete aj to, čo má táto dedinka s asi 300 obyvateľmi spoločné s Televíziou JOJ.

Vo Volici ideme za človekom, ktorý má veľa spoločného nielen s hudbou ale aj s našou televíziou.

“No čo ma spája s Jojkou? To, že tam mám dvoch- syna a neter,“ hovorí hudobník Boris Januch a dodáva: "Nášho Stanka, ktorý v Jojke pracuje ako produkčný a  športovú moderátorku Lenku Hriadeľovú."

“Pozdravujem všetkým Voličanov, chýbate mi...,“ hovorí Lenka Čviriková- Hriadeľová, moderátorka športu v TV JOJ.

Vo Volici žije bezmála 300 obyvateľov. Nielen v obci aj v jej okolí už roky vyhráva na svadbách a oslavách pán Boris.

“Akú vám mám zahrať, zahraničnú alebo domácu? A to je aká? No rusnácka. No ale my nie sme rusnáci niekto povie- a ja- vy ste rusnáci, len o tom neviete," hovorí Boris Januch.

Vo Volici to však vedia všetci- iné nárečie ako rusínske tu takmer nepočuť. Ľudí v tejto časti regiónu volajú „pijďaci“.

 Netradičný cintorín

Obec sa pýši chrámom Zosnutia presvätej Bohorodičky, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou. Na veži sú ručne maľované hodiny. Hroby v jeho okolí patria medzi raritu - sú totiž otočené inak, ako býva zvykom.

“Tak len pomníky sú opačne, ale mŕtvych pochovávame tak ako má byť - na východ- hlava dole, nohy hore. Lebo z východu príde vzkriesenie, Vykupiteľ,“ hovorí Marek Smetanka, správca farnosti.

 Letisko pre čmeliaky

Letisko pre čmeliaky- tak týmto sa nemôže pochváliť hociktorá obec.

“Stojíme na našom agroletisku, v minulosti tu pristávali poľnohospodárske lietadlá“ hovorí Ing. Monika Roháľová, starostka Volice.

Neúrodná pôda

Pôda vo Volici bola totiž neúrodná.  Aj preto bolo toto územie osídlené ako posledné.

Agroletisko dnes slúži ako plocha pre núdzové pristátia. Volicu chráni už 126 rokov dobrovoľný hasičský zbor, ktorý bol založený ako prvý v okrese.

“Nemáme toľko skúseností ako mali tí starší, nedarí sa nám až tak,“ hovorí dobrovoľný hasič Marek Gunár. Dopĺňa ho ďalší dobrovoľný hasič Tonáš Revák: “Dvakrát do týždňa chodíme na ihrisko a tam trénujeme."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy