Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovenskou pšenicou kúria v Rakúsku
Zdielať na

Slovenskou pšenicou kúria v Rakúsku

JUŽNÉ SLOVENSKO / Podľa poľnohospodárov cena pšenice je najnižšia za posledných desať rokov. Smutné je to, že je nižšia cena ako bola za socializmu.

Pán Mačaj zostal prekvapený keď zistil, kde skončila ich pšenica, ktorú predali do Rakúska.

“Predstavte si, že za tých sto eur sa im vlastne oplatilo predať do spaľovne do Rakúska, lebo spaľovne ktoré spaľujú slamu sa im viac oplatí spaľovať zrno ako  trávu,“ hovorí poľnohospodár Ing. Juraj Mačaj.

Na poľnohospodárskom podniku v Záhorskej Bystrici  nám povedali, že hľadajú možnosti ako udržať prevádzku. Tým, že prešli na pôdohospodárske technológie a snažia sa zredukovať počet operácií, aby tu výrobu udržali pri živote.

Cena kŕmneho obilia  sa pohybuje okolo 90 až 100 eur a čo sa týka potravinárskej pšenice je to okolo 120 eur.

Prebytok pšenice

"Približne polovicu úrody budeme musieť vyviezť, lebo takéto veľké množstvo takúto nadprodukciu nevieme skonzumovať, a nevedia to zjesť ani naše zvieratá lebo je ich každým rokom menej," hovorí Ing. Branislav Židek, PhD, prevádzkový riaditeľ Agro Holdingu.

Podľa ministerstva pôdohospodárstva by sa farmári mali zamerať na diverzifikáciu plodín. Ak poľnohospodár sleduje tieto informácie, ma možnosť už koncom roka zistiť, ktoré komodity, či je to pšenica, či je to napríklad  hrach majú výhodné ceny a zasiať ich.

Z poľnohospodárov by sa mali stať aj dobrí obchodníci.

Budú obsievať plochy takými plodinami,  ktoré budú lepšie rentabilné a lepšie ich budú vedieť umiestniť na trh.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy