Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Rušňovodič je po nehode vo Veľkom Mederi stále v kritickom stave
Zdielať na

Rušňovodič je po nehode vo Veľkom Mederi stále v kritickom stave

VEĽKÝ MEDER / Až dvadsaťosem nehôd sa od začiatku roka stalo na železničných priecestiach. Zomrelo pri nich päť ľudí a deväť sa ťažko zranilo. Minulý týždeň sa stalo nešťastie na priecestí vo Veľkom Mederi. Signalizačné zariadenie už opravili. Štyria ťažko zranení, vrátane rušňovodiča stále bojujú o život.

Až 69 percent nehôd na železničných priecestiach sa vlani stalo na priecestiach zabezpečených svetelnou signalizáciou, alebo závorami. "Výstražná zvuková signalizácia na železničnom priecestí má silu 60 až 80 decibelov, aby vodič kamióna pri zapnutom motore a aj pri zapnutom rádiu spoľahlivo túto výstrahu počul," povedala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky Martina Pavlíková.

Napriek tomu deväť z desiatich vodičov po nehode uvádza, že ich oslepilo slnko a nevideli červené svetlá. Tvrdil to aj český kamionista, ktorý vošiel do jazdnej dráhy osobného vlaku.

Vodičov stav je kritický

Pri nehode sa štyria ľudia zranili ťažko medzi nimi aj rušňovodič, ktorého stav je síce stabilizovaný, ale kritický. Okrem kamióna a vlakovej súpravy bolo zdemolované aj signalizačné zariadenie. A tak viac ako päťdesiat vlakov, ktoré cez priecestie denne prejde spomalilo na minimálnu rýchlosť a vodičov upozorňovali výrazným trúbením.  

Signalizačné zariadenie opravili

Po štyroch dňoch od vážnej dopravnej nehody na železničnom priecestí vo Veľkom Mederi je signalizačné zariadenie opäť funkčné. "Tu voľakedy boli závory, teraz tam dali tabule, ktoré upozorňujú vodičov," povedal obyvateľ neďalekého domu. O žiadosti na opätovné osadenie závor uvažuje aj primátor Veľkého Medera. 

Vlaky budú na tomto železničnom priecestí aj naďalej premávať len desaťkilometrovou rýchlosťou, až do stredy 21. septembra. Vtedy bude kvôli oprave koľajníc priecestie uzatvorené pre cestnú aj železničnú dopravu až do popoludnia. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy