Skoro jasno
10°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Rozlúčka so zvieraťom. V Bratislave chcú zriadiť spomienkový háj
Zdielať na

Rozlúčka so zvieraťom. V Bratislave chcú zriadiť spomienkový háj

BRATISLAVA / O psa či mačku sa stará mnoho rodín i osamelých ľudí, pre ktorých sa skutočne stane domácim miláčikom. Starostlivosť o zvieratko ale prináša aj smutné chvíle, keď sa s ním treba rozlúčiť. Možnosti sú pritom obmedzené.

Mačky či psy sú výbornými spoločníkmi. V mnohých slovenských domácnostiach sú doslova členmi rodiny.

"Môj pes mal deväť rokov. Zomrel a horšia správa bola, keď som zistil, že možnosti na poslednú rozlúčku sú minimálne. V hlavnom meste podstatne žiadne," hovorí Daniel.

"Z uhynutým zvieraťom alebo utateným má majiteľ niekoľko možností. Prvá a legálna možnosť je odovzdať ho asanačnému ústavu, teda kafilérke. Pokiaľ sa chce rozhodnúť inou cestou, zakopaním, môže zakopať, ale musí spĺňať podmienky. Musí dodržať hranicu od susediaceho pozemku, nesmie tam byť vodný prameň. Tretia možnosť je odovzdanie zvieraťa na spopolnenie," ozrejmuje riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Slovenskej republiky Jozef Bíreš.

"Ja by som chcel miesto, kam by som mohol chodiť a vedieť, že je tu a je jej tam dobre," hovorí Daniel.

Provizórne hroby

Ľudí, ktorí zmýšľajú ako Daniel, je oveľa viac. V mestskej časti Bratislava - Petržalka sa v blízkosti obytných domov v lese nachádzajú provizórne hroby domácich miláčikov.

Podľa vedenia mestskej časti ľudí upovedomujú o zákaze pochovávania a to oznámením visiam na stromoch, no efekt to veľmi neprináša. Ľudia pochovajú svojho miláčika o pár metrov ďalej od visiaceho oznamu.

"V súčasnosti rokujeme s firmou o zriadení cintorína pre domáce zvieratá. Je to aj v našom záujme, aby sme ho zriadili. A teda tejto firme vyhovieme," informovala hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Kohútiková.

"Pes je parťák, je to člen rodiny. Je to nefér, že tie možnosti sú obmedzené," uzatvára Daniel.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy