Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Školský rok sa blíži, učitelia už skrášľujú triedy
Zdielať na

Školský rok sa blíži, učitelia už skrášľujú triedy

BRATISLAVA / Školákov čakajú ešte posledné dni oddychu. Ich učiteľom sa ale už prázdniny skončili. Do práce chodia už niekoľko dní, aby si nachystali učebné osnovy a skrášlili triedy aj spoločné priestory.

Okrem administratívnej práce čaká učiteľov aj tá manuálna. Niektoré školy využili prázdniny na opravy alebo vymaľovanie tried, preto v posledné dni voľna učitelia upratujú.

"Dali nám nové lampy, steny vymaľovali, tabule máme krásne a z toho dôvodu sme museli všetko odložiť do krabíc. Teraz to vykladáme," hovorí učiteľka Monika Vargová.

V pracovnom tempe

V škole Martina Kukučína v Dolnom Kubíne sa zamestnanci nezastavia. Zdobia triedy, upratujú v kuchyni, dokonca robotníci prerábajú telocvičňu.

"Telocvičňa potrebovala nový šat, lebo má už 47 rokov, robí sa podlaha, obklady, nové konštrukcie, vymaľovali sme," dodáva riaditeľka Katarína Števonková.

Triedy treba pred začiatkom školského roka prikrášliť. Na prázdnych stenách preto pribúdajú obrazy a nové nástenky. Najviac práce dávajú učiteľom prvácke triedy, kde všetko musí byť perfektné.

"Teraz pripravujem zadelenie prváčikov do tried, snažím sa, aby boli tie isté detičky z rovnakej škôlky spolu. Nie je to jednoduché, pretože musí zohľadniť, aby bol rovnaký počet chlapcov a dievčat," hovorí zástupkyňa Helena Warganová.

Skúšanie žiakov

Už teraz prvácke triedy vyzerajú pre budúcich prvákov veľmi lákavo.

"Ja som pripravila dinosauríkovú triedu, lebo sú to výnimočné deti a aj dinosauri sú výnimoční," odtajuje učiteľka Eva Bojnáková.

​Učitelia teraz nielen rozkladajú lavice a stoličky v triedach, ale aj utierajú prach, pripravujú rozvrhy, schvaľujú plán práce školy alebo skúšajú žiakov.

"Prechádzajúci žiaci, ktorí robia komisionálne skúšky, buď z dôvodu, že neuspeli v minulom školskom roku, alebo naopak skúšame deti, ktoré študujú v zahraničí a prišli urobiť vyskúšanie," ozrejmuje riaditeľka školy Erika Drgoňová.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy