Jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Lietavskej Závadke nemajú verejný vodovod, chýbajú financie
Zdielať na

V Lietavskej Závadke nemajú verejný vodovod, chýbajú financie

LIETAVSKÁ ZÁVADKA / Obyvatelia Lietavskej Závadky už roky nemajú pitnú vodu. Musia po ňu chodiť do susedných dedín. Vedenie obce dúfa, že problém čoskoro vyriešia, o dotáciu už obec požiadala.

Obyvatelia Lietavskej Závadky musia chodia po vodu do Vyšňového. Vzdialenosť medzi oboma obcami je približne tridsať kilometrov. "Naložíme si do auta bandasky a ide sa," potvrdila jedna z dedinčaniek. 

Neodvápnená voda

Nepomáha ani fakt, že väčšina obyvateľov má na dvoroch studne. Táto je ale použiteľná len na umývanie či sprchovanie. "Voda v dedine nie je odvápnená. Piť sa nemôže," dodal ďalší obyvateľ.

"V súčasnej dobe čakáme na právoplatné územné rozhodnutie. Chceli by sme rozšíriť vodovod aj do obce Litavská Závadka," povedal starosta Lietavy Pavol Gašpierik. Pre vedenie obce je samozrejme hlavným problémom zohnať peniaze.

"Naším cieľom je podať ešte tento rok žiadosť o dotáciu do envirofondu na realizáciu tohto projektu," dodal starosta. 

Komplikovaný terén

"Je tu možnosť čerpať európske peniaze v rámci projektov ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, teda integrovane operačný program a program rozvoja vidieka," upresnila hovorkyňa ministerstva životného prostredia telefonuje Petra Stano Maťašovská. 

Vybudovanie verejného vodovodu bude komplikovať terén a poloha Lietavskej Závadky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy