Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Dve dediny pri Nitre majú toxickú pitnú vodu, dostali zákaz používať vodovod
Zdielať na

Dve dediny pri Nitre majú toxickú pitnú vodu, dostali zákaz používať vodovod

Zdroj: isifa

NOVÁ VES NAD ŽITAVOU/SLEPČANY / Ľudí v Novej Vsi nad Žitavou a Slepčanoch vystrašila pitná voda. Dozvedeli sa totiž, že verejný vodovod je kontaminovaný. Viacerí tvrdia, že majú už niekoľko dní aj žalúdočné problémy. Znečistenie potvrdila aj vodárenská spoločnosť a vydala zákaz používania vody z vodovodu.

V dvoch susediacich obciach - v Novej Vsi nad Žitavou a Slepčanoch - v piatok vydali zákaz používania vody z verejného vodovodu. Ľudia ju nemôžu piť, využiť na varenie, oplachovanie potravín či umývanie riadov. "Riady najprv umyjeme v kontaminovanej vode a čistou vodou to potom preplachujeme," povedala pre TV JOJ jedna z miestnych obyvateliek.

Mikróby

Na viacerých miestach v obciach sú umiestnené cisterny s vodou. Ľudia chodia po nezávadnú vodu neustále. "Kúpať sa v tej zlej vode kúpeme. Ale aké mikróby pri tom na nás tečú, to nevieme," dodáva miestny obyvateľ.

Na to, že s vodou niečo nie je v poriadku upozornil vodárov jeden z obyvateľov ešte pred tromi dňami. Po odobraní vzoriek sa zistilo, že voda je kontaminovaná. Podľa miestnych obyvateľov mala voda čudnú pachuť, voda smrdela po PVC.

Kontaminovaná voda

"Z rýchleho rozboru sme zistili, že vo vode sa nachádzajú látky, ktoré by sa v pitnej vode nemali nachádzať," uviedla Margita Kršáková, riaditeľka Západoslovenskej vodárenskej spoločnosti. 

Zákaz prišiel až po rozboroch, ľudia tak bez toho aby o tom vedeli znečistenú vodu využívali. Zhruba 10 ľudí pociťovalo aj žalúdočné problémy. "Môjmu synovi bolo včera zle. Pociťovali sme kŕče, mali sme pocit, ako keby sa nám prelievali črevá. Na miestnom úrade spisujú zoznam ľudí, ktorým je zle," uviedli pre TV JOJ miestni obyvatelia.

Dezinfekcia

Podľa vodárov za všetko môže prasknutá hydroizolácia vo vodojeme v Novej Vsi nad Žitavou. "Do vodojemu sa nám cez túto prasklinu dostala kontaminovaná voda," vysvetľuje Margita Kršáková.

Čo konkrétne spôsobilo znečistenie vody sme sa zatiaľ nedozvedeli. Vodárenská spoločnosť preplachuje potrubia a aj v domácnostiach nariadili ľuďom dezinfikovať sitká na vodovodných batériách. Ženy či starí ľudia toto považujú za problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy