Jasno
22°
Bratislava
Viola
18.5.2024
V Rohove pijú toxickú vodu zo studní, riskujú rakovinu
Zdielať na

V Rohove pijú toxickú vodu zo studní, riskujú rakovinu

ROHOV / Na Slovensku má prístup k vodovovu 88 percent obyvateľov. V obci Rohov (okres Senica) pre nedostatok peňazí ľudia stále čerpajú vodu zo studní, hoci je toxická. Viacerí z nich si navyše myslia, že jej preváraním znížia množstvo dusičnanov.

V dedine Rohov nemajú vodovod, ľudia používajú vodu zo svojich studní. Je nevyhovujúca. "Podľa slovenských zákonov je prípustná norma 50 pre dospelých ľudí a pre deti 10 mg dusičnanov na liter," hovorí riaditeľka Ústavu hydrológie Pavla Pekárová.

Látky spôsobujúce rakovinu

"My sme mali 250 mg," povedala obyvateľka Gabriela. Obyvatelia v dedine vodu zo studní nepijú. Varia z nej. "Varím z vody, ktorú používam zo studne. Myslím si, že prevarením nie je závadná," povedala obyvateľka Mária.

Odborníci ľudí varujú, aby to nerobili. "Dusičnany sa varením nelikvidujú. Je možné, že sa vytvoria v žalúdku látky, ktoré spôsobujú rakovinu," informuje

Právo na vodu

Keďže v dedine je nevyhovujúca voda, v škôlke varia z kupovanej minerálky.   Obyvateľom dediny by pomohlo, keby im vodu vozili v cisternovom vozidle. "Aj keď sme malá obec, máme 409 obyvateľov, máme právo na vodu, ako obyvatelia veľkých obcí a v mestách,"

Na mieste bola redaktorka Ruslana Kuriľcová:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy