Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Fico vidí v migrantoch hrozbu terorizmu, bezpečnostní analytici nesúhlasia
Zdielať na

Fico vidí v migrantoch hrozbu terorizmu, bezpečnostní analytici nesúhlasia

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico sa v piatok postavil pred novinárov a povedal, že riziko individuálnych teroristických útokov je mimoriadne vysoké. Premiér sa odvolal na informácie od slovenských tajných služieb, s ktorými je v dennom kontakte. Analytici to vidia inak.

Robert Fico vidí najväčšie riziko teroristických útokov práve medzi státisícami utečencov, ktorí za posledné obdobie prišli do Európy. 

"Dnes máme dočinenia s individuálnymi páchateľmi, ktorí využili migráciu na prechod do Európy a môžu byť viac úspešní ako organizované skupiny,“ vyhlásil predseda vlády.

"Prečo sa nepozrieme na to, čo majú v batohoch? Ak dnes európske bezpečnostné zložky hovoria o niekoľkých stovkách podozrivých, tým len potrvrdzujú, že v migračnej vlne mohli prísť mnohí nekontrolovateľne," dodal Fico. 

Analytici: situácia nie je taká zlá

Viacerí analytici nevylučujú, že v migračnej vlne mohlo do Európy prísť aj niekoľko radikalizovaných stúpencov Islamského štátu. Napriek tomu len ťažko veria, že by bolo riziko bezprostredné. "Ja to poviem brutálne. Čím väčšia migračná vlna z moslimských krajín, tým väčšie riziko teroristických útokov. Čím nižšia vlny, tým je riziko nižšie," hovorí bezpečnostný analytik Ivo Samson. 

"Je to zásadne, nie v rozpore, ale v protiklade s hodnotením situácie v Českej republike, kde Česká republika žiadnymi takýmito informáciami nedisponuje. Chcel by som povedať, že situácia v Českej republike nemá dôvod byť horšia ako na Slovensku a situácia na Slovensku nemá dôvod byť horšia než v Česku," tvrdí bezpečnostný analytik Andor Šandor.

"Slovensko je stále bezpečnou krajinou, pretože je chudobné a nezaujímavé. Terorizmus je o publicite," dodal Samson. 

Premiér tiež povedal, že analytické centrum pracuje 24 hodín denne, sedem dní v týždni komunikuje s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom, šéfom Slovenskej informačnej služby či ministrom obrany. 

Naše tajné služby sú v dennom kontakte aj s partnermi v zahraničí. Vycvičili sme 800 vojakov na podporu polície, ktorá je podľa kompetentných tiež pripravená zasiahnuť. Slovensko sa navyše podieľa aj na pomoci v zahraničí.

Spravodajská činnosť

Najefektívnejšia obrana je podľa premiéra spravodajská činnosť. Nie ozbrojenci v uliciach. "Ak pracujú na individuálnej báze, nech mi francúzsky prezident odpustí, nepomôže národná garda. Ani nám by nepomohlo nasadenie bojových vozidiel pechoty (BVP). Tu pomôže len individuálna práca s tajnými službami," dodal Fico. 

"Slovenská ardmáda je v ešte horšom stave než česká. Takže si neviem predstaviť, aké BVP-čka, aké tanky by chránili bezpečnosť Slovákov. Keby mal premiér Fico dôvodné podozrenie, že sa niečo môže stať na území Slovenska, tak povolá políciu, povolá armádu. A určite by nehovoril, že jediným liekom je spravodajská spolupráca," myslí si analytik Andor Šandor. 

Premiér ale tvrdí, že práve spravodajská spolupráca sa osvedčila v prípade z Košíc, keď začiatkom tohto týždňa ľudia nahlásili podozrivého muža na kúpalisku. Spravodajské služby podozrenia o plánovanej hrozbe nakoniec vyvrátili. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy