Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Mija a jej otec, ktorý ju zobral spred školy, sa ukrývajú na neznámom mieste
Zdielať na

Mija a jej otec, ktorý ju zobral spred školy, sa ukrývajú na neznámom mieste

BANSKÁ BYSTRICA / Otec osemročného dievčatka, po ktorom vyhlásila polícia v Banskej Bystrici pátranie ako po nezvestnom, sa dnes skontaktoval s televíziou JOJ. Ukrývajú sa na neznámom mieste a pokúšajú sa dostať do Juhoafrickej republiky, kde sa Mija narodila. Dievčatko povedal, že sa má dobre a je v poriadku.

"Dobre sa máme a ľúbime sa," hovorí otec Michael spolu so svojou dcérou Mijou. Sú niekde v Európe. Už niekoľko týždňov sa ukrývajú po tom, čo otec odviedol Miju spred základnej školy v Banskej Bystrici.

"Plávame, počúvame rozprávky, chodíme na prechádzky," hovorí osemročná Mija.

Mama jej zomrela

Mija sa narodila v Juhoafrickej republike, matka sa s ňou presťahovala pred rokmi na Slovensko. Manželstvo skončilo rozvodom, odvtedy trvá boj o dievčatko. Súdy v Juhoafrickej republike zverili dievča do otcovej starostlivosti.

Po matkinej smrti si ju chcel odviesť späť. Predbežné opatrenia Krajského súdu v Banskej Bystrici ju zverilo do starostlivosti starým rodičom na Slovensku. "Štyri roky tu žije s nami," hovorí teta dievčatka.

"Hovorí sa o dočasnom zverení, lebo matka zomrela a otec bol mimo Slovenskej republiky. Nijako ho nezbavuje ani neobmedzuje rodičovského práva," uviedol obhajca otca Michal Ševčík. "Ja som jej otec a mali by sme byť spolu," hovorí Michael.

Nemôžu opustiť Európu

Potom ako Michael s Mijou spred školy odišli, pátra po nej polícia ako po nezvestnej. Kým pátranie trvá, nemôžu spolu opustiť Európu. "Chcem ísť s otcom do Juhoafrickej republiky domov," hovorí Mija.

"Pátranie stále trvá,"
uviedla hovorkyňa banskobystrickej krajskej polície Mária Faltániová. "Pátranie vytvára byrokratickú prekážku pre voľný pohyb," dodal otcov obhajca Michal Ševčík.

Chce sa dohodnúť

Otec spolupracuje aj s organizáciou Nikdy neunesie, ktorá pomáhala pri dohode, ktorú chce otec predložiť starým rodičom. Poslal ju už oficiálnym orgánom a verí v nápravu vzťahov. Aktuálne stanovisko starých rodičov nie je známe.

"Na stole je dohoda. Uvidíme ako zareaguje slovenská rodina. Každopádne by si mali obe strany uvedomiť, že najviac si to odnesie malá dcéra a mali by sa rozumne dohodnúť s prihliadnutím na to, že Mija má už iba jedného žijúceho rodiča," uviedol David Púchovský z organizácie Nikdy neunesie. 

"Chceme byť rodina. Toto je moja dcéra, ja som jej otec, chceme už ísť dopredu," dodáva Michael.

Pozrite si exkluzívnu reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy