Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Mija, ktorú otec vzal spred školy, sa nachádza v Európe
Zdielať na

Mija, ktorú otec vzal spred školy, sa nachádza v Európe

BANSKÁ BYSTRICA / Koncom jána vyhlásila banskobystrická polícia pátranie po 8-ročnej Miji Anastasii Klimentovej. dievča sa narodilo v Juhoafrickej republike, no pred niekoľkými rokmi sa vrátilo aj s matkou na Slovensko. Otec odvtedy bojuje o jeho návrat. Naposledy Miju videli pred školou, odkiaľ ju vzal jej otec.

Miju v Banskej Bystrici nevideli už niekoľko týždňov. Koncom júna ju spred školy odviedol otec, občan Juhoafrickej republiky. Mija pritom asi štyri roky bývala na Slovensku u starých rodičov.

"V Banskej Bystrici žije už štvrtý rok spolu so starými rodičmi, tetou a ujom," informovala ešte na konci júna Mijina teta.

Návrat na Slovensko

Matka sa aj s dievčaťom vrátila po nevydarenom manželstve na Slovensko. Medzi rodičmi sa začal boj o dcéru. Mijin otec má v rukách právoplatné rozhodnutie zo súdu v Juhoafrickej republike, ktorým je zverená do jeho starostlivosti. Aj napriek tomu žilo dievča ale v Banskej Bystrici.

"Mijinmu otcovi bolo toto dieťa zverené rozhodnutím príslušným juhoafrickým súdom a teda otec je výlučným zákonným zástupcom a tým, ktorý je oprávnený sa o dieťa starať a ho vychovávať," ozrejmil otcov obhajca Michal Ševčík.

"Okrem toho, že juhoafrické súdy takto rozhodli vyplýva to aj zo slovenského zákona o rodine, kde otec ako jediný žijúci rodič je zákonným zástupcom aj bez takéhoto rozhodnutia," dodal Ševčík.

V dočasnej starostlivosti

Mijina mama pred niekoľkými mesiacmi zomrela. Krajský súd v Banskej Bystrici vydal predbežné opatrenie o zverení do starostlivosti starým rodičom. Rozhodnutie ale jej otca nezbavilo rodičovských práv.

"Zverená je starým rodičom," tvrdí teta. "Hovorí sa o dočasnom zverení maloletej starým rodičom, pretože matka zomrela a otec sa v čase vydania tohto predbežného opatrenia nenachádzal na území Slovenskej republiky,"

Otec s dcérou odišiel za hranice Slovenska. Zdržiavajú sa v schengenskom priestore. V návrate do Juhoafrickej republiky im bráni vyhlásené pátranie.

"Pátranie po nezvestnom dievčatku stále pokračuje," potvrdzuje banskobystrická krajská hovorkyňa

Boj o dieťa

Príbuzní otca dievčatka na sociálnych sieťach zverejňujú zábery z pochodu, ktorý zorganizovali v Juhoafrickej republike na jeho podporu. Otec sa chce vrátiť a vychovávať dieťa tam. Príbuzní na Slovensku ale chcú Miju naspäť. Boj tak ďalej pokračuje.

Mija, ktorú otec vzal spred školy, sa nachádza v Európe, pozrite si reportáž:

Najčítanejšie správy