Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Vyvlieka sa vaše dieťa z autosedačky? Môže to mať fatálne následky
Zdielať na

Vyvlieka sa vaše dieťa z autosedačky? Môže to mať fatálne následky

BRATISLAVA / Lekári sa stále častejšie stretávajú s prípadmi, kedy boli deti nesprávne pripútané v autosedačke a práve to im pri dopravnej kolízii spôsobilo vážne zranenia v oblasti brucha. Rodičov preto varujú, aby deti pravidelne kontrolovali, či sa z pásov takpovediac nevyzliekajú.

V autosedačkách pre staršie deti by deti mali byť zapnuté podľa návodu. Jeden pás vedie cez brucho a druhý cez plece. Deti si ale vrchný pás zvyknú dávať buď za seba alebo pod rameno. Vtedy im môže pri nehode ublížiť.

Z dieťaťa letiaci batoh

"Ak je pás, teda oba, vedené cez brušnú stenu, môže dôjsť k závažným poraneniam vnútrobrušných orgánov. Videli sme prasknutý žalúdok po čelnej zrážke, kedy pás bol pás umiestnený nesprávne," uviedla Miroslava Fuňáková z Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice Bratislava. 

"Ak niekto pred vami dupne na brzdu, dieťa máte polovyzlečené z autosedačky, tak dieťa letí dopredu. Z dieťaťa sa stáva batoh, ktorý môže preraziť čelné sklo. Všetko, čo sa valí zo zadu pri rýchlosti 50 kilometrov za hodinu, je vraždiace a likvidujúce," varuje dopravný analytik Maroš Palesch.

Zvýšený počet úrazov

V letných mesiacoch majú na úrazovej pohotovosti Detskej fakultnej nemocnice v Bratislave zvýšený počet úrazov. "Keď máme dobrý deň na pohotovosti, tak je to 60 až 70 pacientov. Niekedy je toho aj viac. V máji, v júni sme mali sto pacientov," hovorí Fuňáková.

Súčasným hitom sú aj detské cyklosedačky. Odborníci radia, aby rodičia používali sedačky, na ktorých môžu deťom pripnúť nohy. "Ak náhodou strčia nohu do kolesa, tam sú aj zlomeniny členka," dodala Fuňáková.

Najčastejšími úrazmi pri športoch sú zranenia hlavy, keď chýba prilba. Nemali by chýbať ani pri elektrických motorkách, obľúbenej detskej atrakcii. "Dvakrát sme museli hospitalizovať dieťa s otrasom mozgu, ktoré padli z motorky. Boli to menšie deti," Miroslava Fuňáková z Kliniky detskej chirurgie Detskej fakultnej nemocnice Bratislava.

Odrážadlá sú často spojené so zlomeninami lakťa a aj trampolíny sú častým miestom úrazu. "Mali sme zranenie, že skákali deti z trampolíny do mäkkých guličiek. Následkom toho bola zlomenina chrbtice, troch stavcov," dodala Fuňáková.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy