Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Za smrť po pôrode dostane rodina Kataríny z Trnavy odškodné 150 tisíc eur
Zdielať na

Za smrť po pôrode dostane rodina Kataríny z Trnavy odškodné 150 tisíc eur

TRNAVA / Trnavská nemocnica prehrala dlhoročný spor o odškodnenie manžela a dvoch malých detí. Jeho mladá žena vykrvácala potom, ako porodila na pôrodníckej klinike zdravé dieťa. Po piatich rokoch utrpenia a súdnych sporov nešťastný otec s deťmi dostane finančné odškodnenie.

Fatálna chyba lekára stála mladú mamičku život. Kataríne Candrákovej praskla jazva na maternici, ktorú mala po prvom pôrode. 

Lekár revíziu maternice neurobil a pacientka vykrvácala po bezproblémovom pôrode svojho chlapčeka. Už 5 rokov prešlo od smrti manželky Juraja Candráka, ktorý až teraz môže konečne zabudnúť na to, ako s právnym zástupcom dokazoval pred súdom žalovanej nemocnici to, že na odškodné nárok má.

"Krajský súd potvrdil rozhodnutie prvostupňového súdu. Som spokojný, že priznal celú žalovanú sumu, ktorú sme v prospech nášho klienta žalovali," uviedol advokát Juraja Candráka Róbert Kessler.

150 tisíc eur

Na súde uspeli so žalobou na nemajetkovú ujmu vo výške 150 tisíc eur. To je suma, ktorou neurčili hodnotu ľudského života, ale bolesť a odobraté právo byť s ich milovanou mamou a manželkou pre zavinenie iného.

Deti sa na mamu pýtajú. "Chodíme aj na cintorín," hovorí Juraj Candrák.

"Som rád, že tento proces po štyroch rokoch skončil," dodáva advokát. Ako otec chlapca a dievčaťa už dávnejšie pre TV JOJ povedal, peniaze nechá svojim deťom na vzdelanie. 

Súd: človek nie je vec

Súd dal v tomto smutnom prípade za pravdu právnemu zástupcovi nešťastného otca a jeho dvoch detí. V zdôvodnení Krajský súd v Trnave jasne vyjadril svoj postoj aj k zvolenej obrane žalovanej nemocnice ktorú videla spolu s poisťovňou.

"Človek nie je vec a potenciálna možnosť nájdenia si nového partnera v budúcnosti, ako i náhradné formy osobnej  starostlivosti detí, žiadnym spôsobom nezmierňujú mimoriadnu závažnosť vzniknutej ujmy. Už vôbec nepredstavujú kompenzáciu absolútnej straty manželky a matky. Argumenty žalovanej spochybňujúce uvedeným spôsobom túto stratu, bolo potrebné považovať za právne irelevantné a značne nehumánne," je napísané v rozsudku Krajského súdu v Trnave.

Časť z vysúdeného odškodnenia nemocnica už vyplatila, 100 tisíc eur uhradí jednorázovo v krátkom čase, komerčná poisťovňa.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy