Jasno
25°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Za stáčanie plynomeru môžete ísť sedieť na 12 rokov
Zdielať na

Za stáčanie plynomeru môžete ísť sedieť na 12 rokov

BRATISLAVA / Stáčanie plynomerov s cieľom ušetriť peniaze sa na Slovensku stáva národným športom. Od 1. júla platí novela zákona, podľa ktorej každý, kto sa podiela na protiprávnej zmene meradla zemného plynu, bude vyšetrovaný pre trestný čin. Horná sadzba je pritom až 12 rokov.

"Po účinnosti novej úpravy môžu teraz orgány činné v trestnom konaní  postihovať osoby, ktoré najmä organizovanou formou vykonávali úpravy stavov spočítadiel. Doteraz nemohli konať, aj keď páchateľov zadržali priamo s nástrojmi, raznicami či značkami, ktoré neoprávnené označovanie meradiel umožňovali," povedal hovorca ministerstva hospodárstva  Maroš Stano.

Majetnejší

Na nelegálnom stáčaní plynomerov sa často nepodieľajú sociálne slabší občania, ale naopak tí majetnejší. "Len v roku 2013 sa odhalili krádeže zemného plynu v celkovom rozsahu takmer 3 milióny metrov kubických. To všetko bolo v dôsledku poškodených, chýbajúcich alebo falšovaných značiek meradla," uvádza Stano.

Plynári odhadujú, že toto je len pomyselná špička ľadovca a reálne straty sú oveľa vyššie. Nejde len o peniaze. "Každý neodborný a neoprávnený zásah do meradla plynu významne zvyšuje riziko vzniku havárie či už pri únikoch plynu alebo poškodenie zdravia a majetku občanov," povedal hovorca SPP Milan Vanga.

"V prípade, že odberateľ plynu zistí, že bolo manipulované s jeho meradlom, nech to neodkladne hlási distribučnej spoločnosti, aby sme mohli na tomto prípade konať," dodáva Vanga.

Téme sa venuje redaktor Daniel Levický Archleb:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy