Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Leto konečne dorazilo, čaká nás horúci víkend
Zdielať na

Leto konečne dorazilo, čaká nás horúci víkend

SLOVENSKO / Už v stredu sme pocítili, aké to je, keď k nám prúdi veľmi teplý vzduch. Teplota najmä na východe vystúpila nad 30 stupňov, no bude ešte teplejšie.

Len v utorok začalo astronomické leto a vzápätí sa horúce počasie objavili aj v strednej Európe. "Sme pod vplyvom vysokého tlaku vzduchu, ktorý sa rozprestiera nad celou strednou Európou, a zároveň  k nám prúdi vo vyšších vrstvách veľmi teplý vzduch," hovorí meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová. Ten spôsobuje, že sú teplé aj noci a teplota cez deň atakuje dlhodobé teplotné rekordy.

"Štvrtok bude slnečný, horúci, s dennou teplotou od 29 stupňov Celzia na severe po 34 stupňov na juhu," dodáva Miriam Jarošová. Len ojedinele sa objavia prehánky, či búrky. Sú pravdepodobnejšie v hornatých častiach krajiny.

Horúci víkend

Piatok stále horúco, od 30°C do 35°C, len šanca na prehánky a búrky je vyššia. Sobota a nedeľa vyzerá bez zmeny, teda aj naďalej veľmi teplo, od 29°C do 35°C, ale popoludní sa miestami, teda asi na polovici územia, budeme schovávať pred prehánkami a búrkami, ktoré môžu byť opäť sprevádzané výraznejšími zrážkovými úhrnmi a aj krúpami.

Máme pred sebou prvé tohoročné dlhšie trvajúce obdobie horúčav.

"Nezabúdajte na pitný režim, v poludňajších hodinách radšej vyhľadajte tieň a najmä rešpektujte svoj zdravotný stav. Horúce slnko dokáže vyčerpať nielen starší, ale aj mladší organizmus," radí meteorologička.

A ešte jedno upozornenie. Mimoriadne vysoký je aj UV index, ktorý nám hovorí o intenzite UV žiarenia. V nasledujúcich dňoch bude u nás nebezpečne blízko k hodnote 9, čo je mimoriadne vysoko na ročnú dobu a zemepisnú šírku. Chráňte si oči a  pokožku, aby ste jesenné dni netrávili v čakárni u  lekára.

Pozrite si predpoveď počasia:

Zdielať na

Najčítanejšie správy