Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na bratislavskom letisku pristál vládny špeciál s turistami z havarovaného autobusu
Zdielať na

Na bratislavskom letisku pristál vládny špeciál s turistami z havarovaného autobusu

BRATISLAVA / Na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika okolo pol desiatej večer pristál vládny špeciál so slovenskými a českými turistami, ktorí sa vracali z dovolenky na gréckom ostrove Korfu. Ich autobus na diaľnici v Srbsku havaroval. Nehodu neprežili muž a dve ženy zo Slovenska a dve ženy z Českej republiky.

Vládny špeciál priviezol na Slovensko 23 cestujúcich, trinásť Slovákov a desať Čechov. Tých, ktorí sú ľahko zranení odvezú autá ministerstvá vnútra do svojich domovov. Piatich pacientov, ktorí potrebujú lekársku pomoc,
previezli do nemocnice ministerstva vnútra a do Ružinova.

V Univerzitnej nemocnici Bratislava sú ošetrení štyria pacienti, ktorí sú všetci v stabilizovanom stave mimo ohrozenia života. V jednom prípade ide o podozrenie na zlomeninu ruky, v ďalšom o pomliaždeniny na hrudníku, v ďalšom prípade bolesti chrbtice a jeden pacient je otrasený z tragickej udalosti. "Momentálne prebiehajú vyšetrenia. Ak ich stav nebude vyžadovať hospitalizáciu, budú z nemocnice prepustení," dodala hovorkyňa Zuzana Eliášová.

Dve ženy a šofér

V Srbsku zostali stále dve turistky a vodič autobusu, ktorý podľa ministerstva vnútra Roberta Kaliňáka spolupracuje s tamojšou políciou.

Pokiaľ ide o obete, Kaliňák informoval, že ešte nasledujú určité procedúry právneho charakteru v rámci vyšetrovania samotnej dopravnej nehody. "Akonáhle dostaneme signál od srbských kolegov, že môžeme pre nich ísť, samozrejme pôjdeme. Predpokladáme nejakú identifikáciu, možno budú žiadať aj prítomnosť rodinných príslušníkov," dodal minister.

Slovákov priviezli domov, pozrite si reportáž:

Turisti, ktorí sa vracali z dovolenky na gréckom ostrove Korfu, pochádzajú z rôznych častí Slovenska. "Martin, Banská Bystrica, Košice,
Humenné či Margecany,"
vymenoval minister vnútra.

Kaliňák sa poďakoval aj srbskej strane za rýchle ošetrenie slovenských pacientov. "Dvanásť hodín po nehode sme boli schopní priviesť ľudí na Slovensko," dodal Kaliňák. Rýchlo podľa jeho slov reagovalo aj ministerstvo zahraničných vecí, ktoré vydalo cestujúcim náhradné doklady.

Žiadna prekážka na ceste

Kaliňák hovoril aj so svojim srbským kolegom o priebehu nehody. Na ceste nebola žiadna prekážka, cesta bola rovná a suchá. "Mohla zohrať úlohu aj únava," uviedol Kaliňák s tým, že nehoda je stále v štádiu vyšetrovania a nechce nič predbiehať. Podľa slov cestujúcich autobus sa po tom, ako sa prevrátil ešte niekoľko metrov šúchal po tráve. 

Na mieste nehody v Srbsku bol reportér Rastislav Striško:

Srbskí policajti zatiaľ nenašli nejakú technickú chybu na autobuse, ale pátrajú ďalej. Nehodu ďalej vyšetrujú. 

Zmierniť následky a traumu

V Srbsku stále zostáva aj intervenčný tím, ktorý pomáha pacientkám v nemocnici.

"Ministerstvo vnútra v spolupráci s ministerstvom zahraničných vecí a ministerstvom zdravotníctva chce čo najviac zmierniť následky a traumu z tejto dopravnej nehody," vyhlásil minister Kaliňák pred odchodom vládneho špeciálu do Srbska.

Autobus cestovnej kancelárie Aeolus v utorok po 03:30 miestneho času (SELČ) zišiel na diaľnici Niš - Belehrad neďaleko dedinky Bobovište mimo vozovky a prevrátil sa na pravý bok. Autobus viezol 29 slovenských a českých dovolenkárov z Korfu.

Na bratislavskom letisku pristál špeciál so Slovákmi, pozrite si reportáž:

Zvodidlá

Po tragickej nehode sa vynárajú pochybnosti, či mohli chýbajúce zvodidlá tragickým následkom zabrániť.

Podľa dopravného analytika či vodiča z povolania závisia dôsledky nehody od viacerých faktorov. Stále ale platí, že na prvom mieste je ten ľudský.

Pozrite si reportáž, v ktorej sa vyjadrujú odborníci:

Najčítanejšie správy