Jasno
20°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Najväčšie nehody autobusov: zahynuli pútnici, turisti i študenti
Zdielať na
Krimi

Najväčšie nehody autobusov: zahynuli pútnici, turisti i študenti

BRATISLAVA / Smrteľných nehôd na cestách neubúda. Tragédiou býva, ak havaruje autobus. Pozrite si prehľad najtragickejších autobusových nehôd Slovákov.

25. január 1999: Pri motoreste Dubky medzi Košicami-Šacou a osadou Dobogov sa čelne zrazili dva autobusy. Nehodu neprežili dvaja ľudia, ďalších 64 utrpelo zranenia.

18. jún 2002: Vodič autobusu, v ktorom boli banskobystrickí školáci, zišiel z cesty medzi banskou Belou a Kozelníkom. V priekope sa autobus prevrátil. Vodič zahynul. Desať detí utrpelo zranenia.

3. august 2003: Pútnici sa viezli ku Kaplnke Panny Márie Snežnej v Úhornej. Za obcou v ostrej ľavotočivej zákrute zostal stáť. Vodič mal totiž poruchu, ktorú sa priamo na mieste snažil opraviť.

Autobus sa ale zrazu pohol dozadu a začal sa rútiť strmým kopcom, kde sa prevrátil. Jedenásť ľudí zomrelo na mieste, dvanásta podľahla zraneniam po dvoch týždňoch. Pätnásť ľudí utrpelo zranenia.

7. november 2005: Vodič pravidelnej linky zo štrbského plesa nedokázal zabrániť zrážke s kamiónom, ktorý pri Ožďanoch prešiel do protismeru. Na mieste zraneniam podľahli štyria ľudia vrátane šoféra. Desať ľudí utrpelo zranenia.

16. apríl 2007: Tri ľudské životy si vyžiadala dopravná nehoda na rýchlostnej ceste R1 medzi Trnavou a Nitrou. Autobus v plnej rýchlosti narazil do odstaveného kamióna a spolu s ním skončil v priekope. Tri ženy sediace v autobuse zomreli na mieste.

2. september 2007: Pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Autobus sa zrútil don 15-metrovej rokliny. Štyria cestujúci zomreli na mieste a vyše 30 ľudí utrpelo zranenia. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra. Nehoda si vyžiadala tiež 12 ťažko zranených.

Zo znaleckého posudku vyplynulo, že vodič zvolil zlý prevodový stupeň prui schádzaní z kopca.

7. september 2008: Pri chorvátskom Gospiči zišiel autobus so slovenskými dovolenkármi vo veľkej rýchlosti z cesty a vrazil do mostného piliera. Počet mŕtvych sa vyšplhal na štrnásť. Ďalší dvaja účastníci nehody zomreli po dvoch mesiacoch od nehody.

3. október 2008: Po tragickej nehode autobusu z Bardejova do Prahy ostali štyria mŕtvi, jeden ťažko zranený muž a ďalší zranení. Autobus havaroval pred obcou Chocholná-Velčice neďaleko Trenčína.

21. február 2009: K tragickej zrážke autobusu s vlakom došlo na nechránenom železničnom priecestí bez svetelnej signalizácie v Polomke neďaleko Brezna. Vodič autobusu vošiel do dráhy prichádzajúceho vlaku. Rušňovodič už nedokázal nehode zabrániť.

Autobus skončil po zrážke zdemolovaný. Predná časť vlaku zostala ležať na autobuse. Zahynulo 12 obyvateľov Bánoviec nad Bebravou.

6. júna 2014: Autobus so študentmi Športového gymnázia Jozefa Herdu v Trnave havaroval na diaľnici D1 v smere z Piešťan do Trnavy. V autobuse sa viezlo 25 študentov, pasažierov bolo 29.

Pri nehode prišli o život štyri študentky. Zranenia utrpelo ďalších 23 mladých ľudí.

21. jún 2016: V Srbsku havaroval autobus s českými a slovenskými turistami, ktorí sa vracali z gréckeho ostrova Korfu domov.

Nehodu neprežilo päť pasažierov. Ďalších 14 ľudí utrpelo zranenia. Medzi nimi bolo aj jedno dieťa, ktoré ale po ošetrení z nemocnice prepustili.

Najčítanejšie správy