Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Od roku 2017 si od vás obec či mesto vypýta za stavbu nový poplatok
Zdielať na

Od roku 2017 si od vás obec či mesto vypýta za stavbu nový poplatok

BRATISLAVA / Ak chcete stavať alebo rekonštruovať dom, mesto či obec si od vás vypýta nový poplatok. Ten má slúžiť na rozvoj obce. Rádovo pôjde o tisíce eur.

"Tento poplatok sa pohybuje v rozpätí od 10 do 35 eur. Závisí od toho, ako sa bude pohybovať samospráva, či si rozdelí mesto na konkrétne mestské časti, alebo si zadefinuje, ktoré investičné aktivity môžu byť spoplatnené čiastkou 10 eur a ktoré až tým stropom na úrovni 35 eur, je to už ich vecou," povedal hovorca ZMOS Michal Kaliňák.

Rekonštrukcia s povolením

Ak sa rozhodnete na svojom pozemku postaviť dom a zastavať 200 metrov štvorcových, a obec by určila, že meter štvorcový bude stáť 20 eur, tak do obecnej kasy zaplatíte 4 000 eur.

Platiť sa bude aj pri rekonštrukcii. Takej, kde bude potrebné stavebné povolenie. Čiže napríklad by sme k súčasnému domu pristavili jednu izbu, tým by sa zmenila aj zastavaná plocha. Ak bude mať do 25 metrov štvorcových, pôjde o výnimku a platiť sa nebude. Ďalšou výnimkou budú rodinné domy so zastavanou plochou do 150 metrov štvorcových.

Za fasádu nie

"Na rekonštrukciu sa to bude vzťahovať iba v prípade, ak v rámci rekonštrukcie budú vznikať nové podlahové plochy. To znamená, ak nevznikajú nové podlahové plochy, ak hovoríme o rekonštrukcii fasády, tak žiadne poplatky sa platiť nebudú," vysvetľuje predkladateľ novely Igor Choma.

Platiť sa bude aj v prípade nových bytov. Ak napríklad bude mať rozlohu 50 metrov štvorcových, tak to môže vychádzať aj na približne 2 000 eur. Je potrebné počítať aj s podielom na spoločných priestoroch.

Ceny bytov stúpnu

Peniaze si developer započíta do celkovej ceny bytu. Môžeme povedať, že ceny bytov vďaka tomu pôjdu hore. Zákon začne platiť od novembra, ale vzťahovať sa bude až na stavby od budúceho roka. Za dva mesiace - november a december si musia jednotlivé obce určiť, koľko budú za meter štvorcový pýtať.

Pozrite si diskusiu moderátorov Anety Pariškovej a Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy