Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Stavbu tunela Čebrať ohrozuje zosuv pôdy, projekt sa predraží o milióny eur
Zdielať na

Stavbu tunela Čebrať ohrozuje zosuv pôdy, projekt sa predraží o milióny eur

RUŽOMBEROK / Minister dopravy Roman Brecely v utorok počas kontrolného dňa na diaľnici D1 povedal, kedy očakáva ukončenie výstavby diaľnice v okolí Ružomberka. Podľa neho by sa tak malo stať až v roku 2020. Stavbu tunela Čebrať začal ohrozovať zosuv pôdy, čo stavbu jednak spomalí a tiež predraží o sto miliónov eur.

Vodiči, ktorí zídu z D1 v smere na Ružomberok, ocitnú sa v lieviku, kde strávia aj desiatky minút v kolónach. Pomôcť má úsek Ivachnová-Hubová.

Pri stavbe dvojkilometrového tunela cez masív Čebrať ale nastali problémy.

Predĺženie i predraženie

Úsek tejto diaľnice mal byť hotový do roku 2017, ale pre zosuv sa termín ukončenia predĺži a stavba predraží.

"Tunel Čebrať je pomerne komplikovaným úsekom, lebo sa zmenila geológia počas výstavby," informoval minister dopravy Roman Brecely.

Pri pôvodnom trasovaní tunela hrozí zosuv. Riešením je podľa ministra tunel odkloniť.

"Predĺženie o 700 metrov. Ide o navýšenie sto miliónov eur. Budeme hľadať zdroje aj z európskych prostriedkov. Tá zmena je výnimočná situácia, zmena, s ktorou nikto nepočítal," vysvetlil.

Predĺženie tunela

Diaľnica sa skráti o 300 metrov a tunel predĺžia o viac ako kilometer.

Napriek zmenám chce minister dopravy svoj sľub dodržať. "Aby som dostal svojho slova, že diaľnicu D1 v tom 450-kilometrovom úseku chcem dokončiť do roku 2020," dodal.

Skeptickí sú ale ekológovia. "Do roku 2020 to určite nestihnú, lebo proces posudzovania aj vplyvov na životné prostredie a preprojektovanie je príliš dlhý," ozrejmil vedecký pracovník Botanickej záhrady Univerzity Komenského v Blatnici Ján Topercer.

Stavbu tunela Čebrať ohrozuje zosuv pôdy, projekt sa predraží o sto miliónov eur, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Najčítanejšie správy