Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Najbližšie dni budú rozkopané cesty, na týchto úsekoch buďte trpezliví
Zdielať na

Najbližšie dni budú rozkopané cesty, na týchto úsekoch buďte trpezliví

SLOVENSKO / Nasledujúce týždne sa na našich cestách chystajú dopravné obmedzenia. Tie budú na cestách aj na železničnej trati. Tento a niekoľko budúcich týždňov si radšej na cestovanie do práce a domov vyčleňte o niekoľko desiatok minút viac.

Na železničnom úseku Kozárovce - Žarnovica sa 23. mája začali opravné práce a pretože má trať iba jednu koľaj, vlaková doprava bude úplne zastavená. Výluka sa dotkne rýchlikov, ktoré premávajú na trase Bratislava - Zvolen - Banská Bystrica aj mnohých regionálnych spojov. Cestujúcich budú na kritickom úseku prevážať náhradné autobusy.

"Za daným úsekom sa vlaky oneskoria o 30 minút. V prevádzkovej situácii sa môžu objaviť aj dlhšie meškania. Železničná spoločnosť Slovensko sa snaží robiť všetko preto, aby pripojené väzby, ak je to možné, zostali zachované, najmä pri večerných spojoch," povedala hovorkyňa ŽSSR Jana Morháčová.

Vlaky s obmedzeniami

Komplikácie čakajú aj cyklistov, imobilných cestujúcich aj matky s malými deťmi, ktoré používajú hlboké detské kočíky. Z kapacitných dôvodov ich nebude možné prepraviť v náhradných autobusoch.

Všetko si môžete overiť na infolinke 18 188. "Dotknuté sú všetky vlaky, ktoré prechádzajú medzi Kozárovcami a Žarnovicou v čase 7:50 do 16:00. Spoje, ktoré idú skôr alebo po tomto limite, dotknuté nie sú," vysvetľuje Morháčová.

Do konca júna

Ale niekoľkými dňami prác na tomto úseku sa obmedzenia na železniciach nekončia. Železničiari sa budú postupne posúvať až smerom na Zvolen a komplikované to zrejme bude až do konca júna.

Rovnako ako na bratislavských cestách, kde stále prebieha oprava desiatok kilometrov ciest. "Dňom 23. máj sa začala oprava Štefanovičovej ulice,  prebieha oprava na Vajnorskej ulici, budúci týždeň sa začne s opravou Bôrika a aj dlažba na Hodžovom námestí," vymenováva Katarína Kohútiková z Magistrátu hlavného mesta.

Na severe Slovenska sa bude rekonštruovať tiež. Konkrétne budú opravovať  most Horelica, ktorý leží na hlavnom ťahu do Poľska.

Most postavia nanovo

Poškodený Horelický most v Čadci zbúrajú a postavia nanovo za 7,9 milióna eur. V pondelok začali s prípravou obchádzkových trás. Most na ceste I/11 začnú búrať v druhej polovici júla a hotový by mal byť v lete 2017.

Zhotoviteľom je česká firma FIRESTA-Fišer. Ako pri odovzdaní staveniska priamo na moste v Čadci uviedol minister dopravy Roman Brecely, financovanie sa bude rezort snažiť zabezpečiť cez eurofondy. V porovnaní s odhadovanými nákladmi 11,4 milióna eur sa výsledná cena vo verejnom obstarávaní znížila o 3,5 milióna eur.

O Horelickom moste spracovala reportáž redaktorka Iveta Marešová:

Pozrite si analýzu moderátorov Dany Strculovej a Adama Zavřela:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy