Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Most Valy je najvyšším mostom na Slovensku aj v strednej Európe
Zdielať na

Most Valy je najvyšším mostom na Slovensku aj v strednej Európe

ŽILINA / Súčasťou rozostavanej diaľnice D3 (Od Žiliny cez priechod Skalité do Poľska) je aj najvyšší slovenský most Valy. Je vysoký 86 metrov a v strednej Európe nemá konkurenciu. Robotníci na stavbe dolaďujú posledné detaily.

Most nad kysuckou dedinou Čierne je najvyšší nielen na Slovensku ale aj v strednej Európe. Vyžiadal si rôzne stavbárske špecifiká.

Zvnútra mosta

Vo výške 86 metrov sa nachádzajú dôležité priestory, nutné pre stavbu mosta. "Správca komunikácie môže sledovať zvnútra most, ako pracuje, či nevznikajú trhliny počas prevádzky, uvidí stav konštrukcií," vymenováva stavbyvedúci Ivan Kubinda.

"Most sa volá Valy preto, lebo v minulosti sa tu nachádzal hraničný val a aj kopec, na ktorý most ústi, sa volá Valy," vysvetľuje poradca ministra dopravy Martin Kapitulík.

Posledné práce

"Most je budovaný po segmentoch, letnou betonážou," opisuje zástupca zhotoviteľa stavby Ján Mikula. Most sa nachádza vo výške 86 metrov a základy vykopali do hĺbky 18 metrov. "Kvôli výške a únosnosti podložia," povedal Mikula.

Most čakajú už len posledné práce. "Spraviť vetrolamy, rovinatosť do stovky, iziolácie, pečate, mostovky, živičné vrstvy," dodáva Kubinda.

Pozrite si reporatáž redaktorky Ivety Marešovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy