Jasno
11°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Úsek R2 Zvolen - Košice môže prilákať investorov, dátum výstavby stále neznámy
Zdielať na

Úsek R2 Zvolen - Košice môže prilákať investorov, dátum výstavby stále neznámy

ROŽŇAVA / Málo investorov, takmer žiaden cestovný ruch a vysoká nezamestnanosť. To sú dôvody, prečo starostovia a primátori zo stredného a východného Slovenska bojujú za realizáciu rýchlostnej cesty R2 od Zvolena po Košice, vrátane tunela Soroška.

V Rožňave sa uskutočnilo stretnutie, počas ktorého sa snažili realizáciu stavby prediskutovať a hlavne zistiť, kedy sa konečne začne pracovať.

Cieľom bolo oboznámiť starostov a primátorov dotknutých obcí a miest o priebehu realizácie rýchlostnej cesty R2. Zúčastnili sa ho predstavitelia Národnej diaľničnej spoločnosti či štátny tajomník ministerstva dopravy.

Noví investori

Rýchlostná cesta by pomohla prilákať nových investorov, zvýšiť cestovný ruch a znížiť nezamestnanosť. "To číslo pomaly dosahuje už tridsať percenta a to je obrovské číslo a preto potrebujeme cestu, aby sa k nám investor dostal," hovorí primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

"Ja stále hovorím, že kde nie je cesta, tam nie je život a tu je to jasne viditeľné," hovorí štátny tajomník ministerstva dopravy Árpad Érsek.

Košice Šaca - Košické Oľšany

Práce na realizácii R2 v dotknutých regiónoch sa začali. Zatiaľ len na papieri. "Počas najbližších štyroch rokov zrealizujeme výstavbu rýchlostnej cesty R2 pri Košiciach, úsek R2 Košice Šaca - Košické Oľšany," uviedla hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti Michaela Michalová.

Aj napriek tomu, že reálne termíny nepadli, samosprávy sa ich dozvedia už onedlho. "Plánujeme pripraviť do výstavby aj úsek tunelom Soroška a pokračujúci úsek za detvou. Termín začatia ich výstavby závisí od zabezpečenia finančných zdrojov," dodala hovorkyňa NDS.

"Do krátkej doby budem im vedieť odpovedať aj termínovo, že kedy sa tam reálne začne pracovať," dodal štátny tajomník ministerstva dopravy.
 "Stále dúfam, že raz uvidím svetlo na konci tunela,"
dodal primátor Rožňavy Pavol Burdiga.

Nič nové sa nedozvedeli

Starostovia so záverom stretnutia spokojní nie sú. Podľa vlastných slov sa nič nové nedozvedeli. "Musím smutne skonštatovať, že nič nové neprinieslo. Zdá sa mi, že sa točíme okolo jednej a tej iste veci a trvá to neskutočne dlho," uviedol starosta obce Jablonov nad Turňou Slavomír Zubrický.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy