Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša-Kriváň je už otvorený
Zdielať na

Úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša-Kriváň je už otvorený

DETVA / Nový úsek rýchlostnej cesty R2 Pstruša - Kriváň uviedli dnes do užívania za účasti ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jána Počiatka zástupcovia Národnej diaľničnej spoločnosti. Južný obchvat Detvy v dĺžke desať kilometrov sa z jednej strany pripája na úsek rýchlostnej cesty R2 Zvolen východ - Pstruša, ktorý je momentálne vo výstavbe.

Pokračuje údolím toku Slatiny v súbehu s cestou I/50 a železničnou traťou. Trasa ide mimo obcí Vígľaš, Stožok a Detva. Končí sa pred obcou Kriváň rovnomennou križovatkou. Intenzita dopravy na tomto úseku dosahovala podľa posledného sčítania 15 tisíc vozidiel za 24 hodín, pričom pätinu z tohto počtu tvorili nákladné autá. Očakáva sa, že dve tretiny vozidiel budú využívať novú trasu. Čas prejazdu sa tak vodičom skráti o šesť minút.

"Je to súčasť strategického plánu dobudovania cesty R2. Zo všetkých prieskumov vyplýva, že treba dobudovať úsek od Zvolena po Lovinobaňu, táto úvodná časť je kľúčová pre spojazdnenie celej cesty R2. Ďalšie náročné úseky budú Soroška, Košice-Šaca a Košické Oľšany,“ povedal minister Ján Počiatek.

Náklady 177 miliónov

Nový úsek cesty R2 bol financovaný prevažne zo Štrukturálnych fondov Európskej únie, ktorými sa spolufinancujú programy regionálneho rozvoja. Fond je určený na znižovanie hospodárskych a sociálnych rozdielov regiónov. Celkové náklady stavby predstavovali 177 miliónov eur. Zo Štrukturálnych fondov išlo na projektovú prípravu 412 122 eur a na samotnú výstavbu 131 949 866 eur.

Výstavu nového úseku štvorprúdovej cesty privítali aj obyvatelia okolitých obcí. "Na ceste 1/50 dochádzalo k zápcham a vážnym dopravným nehodám, často aj smrteľným. Odklonením dopravy mimo mesta sa zvýši plynulosť a bezpečnosť cestnej premávky,“ hovorí primátor Detvy Ján Šufliarský.

Noví investori

"Od novej komunikácie očakávame aj príchod nových investorov pre náš región. Máme pripravené priemyselné parky, očakávame, že prídu investori a že to prinesie nové pracovné príležitosti pre tento región,“ dodáva.

Zhotoviteľmi stavby boli spoločnosti Strabag, Doprastav a Váhostav. Na desať kilometrovom úseku je trinásť mostov s celkovou dĺžkou takmer 1,2 kilometra. Najdlhší most má 350 metrov. Celková plocha diaľnice je takmer 220 tisíc metrov štvorcových a spotrebovali na ňu viac ako 88 tisíc ton asfaltu.

Dopredu určené

Svoj nesúhlas so súčasným stavom výstavby diaľnic prišli na otvorenie nového úseku R2 vyjadriť občianski aktivisti, ktorí rozvinuli transparent s nápisom Fico vysmiaty, Široký zahojený, ľudia okradnutí.

"Nepáči sa mi, ako sa na Slovensku realizujú stavby, aj táto diaľnica, že vyhrajú firmy, ktoré sú vopred určené, že vyhrávajú spoločnosti, ktoré riadia oligarchovia. Prišli sme aj preto, aby sme vyjadrili solidaritu so živnostníkmi, ktorí nedostali zaplatené,“ uviedol pre agentúru SITA jeden z aktivistov Milan Šipoš.

Na mieste bola redaktorka Katarína Kováčiková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy