Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Zamestnanci sociálnych služieb chcú vyššie platy. Odvolávajú sa na učiteľov
Zdielať na

Zamestnanci sociálnych služieb chcú vyššie platy. Odvolávajú sa na učiteľov

BRATISLAVA / Šesťpercentné navýšenie platov, ktoré od septembra sľubujú učiteľom, chcú aj zamestnanci zariadení sociálnych služieb. Aj keď do ulíc tak ako učiteľia nešli, nespokojnosť vrie aj v ich radoch. Mnohí z nich vraj v rukách majú diplom, no ich plat je len o 6 eur vyšší než je minimálna mzda.

Zamestnanci sociálnych zariadení, to sú sanitári, ošetrovatelia, terapeuti, opatrovateľky, vychovávatelia, psychológovia, ergoterapeuti, sociálni pracovníci.

"Máme 12 platových tried a v ôsmej čo si vyžaduje už  vysokoškolské vzdelanie, je plat na úrovni minimálnej mzdy," povedal predseda SOZZaSS Anton Szalay.

Zamestnanec sa stane klientom

"Keďže sa bude otvárať zákon 553, chceme tam byť zahrnutí tiež. Našimi  zriaďovateľmi -zamestnávateľmi sú obce, mestá a VÚC-čky ale dlhodobo nemáme pocit, že platy sú prioritou," pokračuje Szalay.

Vek zamestnanca sociálnych služieb sa v súčasnosti  vraj pohybuje od 50 vyššie. Mladí ľudia v ich kolektívoch chýbajú. "Nechcem robiť hystériu, ale skutočne je to tak, že zamestnanec sa stane čochvíľa klientom. Nemáme šancu, aby sme prilákali mladých pri takých platoch," hovorí predseda SOZZaSS.

Novodobé otročenie

V neštátnych zariadeniach sú platy vyššie a majú nato vraj aj dôvod. "Ak by sme išli platom dole, tak by nám ušli všetci do Rakúska. U nás sa plat pohybuje od 500 do 800 eur. V štátnych zariadeniach je plat 400 eur ja tomu hovorím novodobé otročenie," povedala Milada Dobrotková z bratislavského Domu služieb.

"Odovzdali sme už pred rokom ministrovi práce petičné hárky s 20 tisíc podpismi a odvtedy čakáme," vysvetľuje Szalay.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy