Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Bez práce nebudú koláče. Švajčiari zavrhli stály príjem bez práce
Zdielať na

Bez práce nebudú koláče. Švajčiari zavrhli stály príjem bez práce

BERN / Švajčiari podľa výsledkov nedeľného referenda jasne zamietli návrh, aby ich krajina ako prvá na svete zaviedla garantovaný štátny príjem pre všetkých občanov. Ten mal podľa návrhu činiť 2 500 frankov bez ohľadu na to, či dotyčný pracuje, alebo je nezamestnaný.

Krajina by na druhej strane zrušila všetky sociálne dávky, podpory a príspevky. Proti takémuto modelu sa vyjadrilo 76,9 percent hlasujúcich, uviedla miestna televízia krátko po poludňajšom zatvorení volebných miestností.

Unikátny návrh rozvíril živé debaty. Zrejmé ale bolo, že má len slabé šance na prijatie. Na tom podľa agentúry AFP nie je nič divné: stačí si spomenúť, že Švajčiari v roku 2012 odmietli predĺžiť si platenú dovolenku zo štyroch na šesť týždňov v obave zo straty konkurencieschopnosti krajiny, ktorá je známa vysokou pracovnou morálkou. Návrh na zaručený príjem získal 100 000 podpisov potrebných na predloženie občanom na hlasovanie.

Mesačný príjem

Poberať zaručený mesačný príjem od štátu by v prípad schválenia mali nielen Švajčiari, ale aj cudzinci žijúci v krajine najmenej päť rokov, a to opäť bez ohľadu na to, či pracujú alebo nie. V prípade neplnoletých by tento príjem mal činiť 625 frankov. Vzhľadom na vysoké náklady na život v alpskej republike ide o pomerne nízke čiastky.

"Je to sen, ktorý existuje už dlho, ale teraz sa stal nepostrádateľným vzhľadom na rastúcu nezamestnanosť spôsobenú robotizáciou," vysvetlil jeden z otcov návrhu Ralph Kundig. Vláda a väčšina politických strán ale projekt kritizuje ako príliš drahú utópiu.

Starý sen

"Je to starý sen, tak trochu marxistický. Je v ňom veľa dobrých úmyslov, ale žiadne ekonomické myslenie," usúdil ekonóm Charles Wyplosz. Pretnutie väzieb medzi prácou a mzdou by podľa neho viedlo k tomu, že "ľudia budú menej robiť".

Voliči v nedeľu hlasovali tiež o revízií azylového zákona, o povolení preimplementačnej genetickej diagnostiky či o zmenách využívania daní z ropných olejov.

O zavedení zaručeného príjmu sa uvažuje aj inde. Fínska vláda túto myšlienku plánuje otestovať na skupine 8 000 ľudí s nízkym príjmom. V holandskom meste Utrecht sa má experiment rozbehnúť v januári 2017, pripomenula stanica BBC.

Zdielať na

Najčítanejšie správy