Skoro jasno
20°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Špeciálne poštové schránky pomôžu deťom v boji so šikanou
Zdielať na

Špeciálne poštové schránky pomôžu deťom v boji so šikanou

BRATISLAVA / Úrad detskej komisárky Viery Tomanovej pri príležitosti osláv Dňa detí otvoril svoje dvere dokorán. A hoci mali deti zo základných škôl pomerne veľa otázok, napokon odchádzali spokojné. Témou číslo jeden bola šikana.

"Prevažne sa stretávam s tým, že ten čo šikanuje zostáva a ten čo je obeť odchádza a to mi je veľmi ľúto. Túto tému otvorím. Už som oslovila aj ministerstvo práce aj ministra školstva," uviedla detská ombudsmanka Viera Tomanová.

Deti chodia na úrad osobne

Deti chodia na úrad osobne, no niektoré chcú zostať v anonymite. Niektoré prípady sa oznamujú napríklad aj sprostredkovane cez susedov. Telefonujú však aj deti alebo organizácie a navádzajú nás na problém. Podnetom je však podľa Tomanovej len to, keď boli porušené práva, ostatné sú otázky či podania. Často právo podľa nej porušené nie je, no aj tak ide o prípady, keď treba deťom pomôcť.

Denne príde na úrad v priemere 10 až 12 otázok, väčšina sa týka šikany na školách a otázok, kam sa môžu deti obrátiť alebo ako problém riešiť. Jeden prípad sa podľa jej slov týkal skutočnej šikany 9-ročného dievčatka. "Oslovila som preto ministerstvo školstva, aby sme sa stretli s ministrom a spoločne hľadali riešenia," dodala.

Špeciálne poštové schránky

Po celom Slovensku môžu deti vhadzovať do poštových schránok listy so svojimi problémami. Keď napíšu na obálku adresu úradu, pošta bude bezplatne doručená priamo do sídla úradu detskej ombudsmanky v Bratislave.

Spolupráca s VÚC sa týka stredných škôl a zariadení sociálnych služieb, ktorých sú zriaďovateľmi. Na školách aj v zariadeniach umiestnia špeciálne schránky pre deti, kam budú môcť vhadzovať poštu, tá pôjde tiež automaticky do úradu komisárky pre deti.

"Rozpracovaná je takisto dohoda so Združením miest a obcí Slovenska, tá by mohla byť uzavretá v polovici júna," poznamenala Viera Tomanová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy