Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
V Metodicko-pedagogickom centre odhalili podozrivé finančné prevody
Zdielať na

V Metodicko-pedagogickom centre odhalili podozrivé finančné prevody

BRATISLAVA / Ministerstvo školstva v rámci kontroly objavilo v Metodicko-pedagogickom centre sériu podozrivých finančných transakcii v celkovej hodnote 38 tísíc eur. Ako na brífingu informoval štátny tajomník rezortu Erik Tomáš, v súvislosti s týmito skutočnosťami podali trestné oznámenie na Generálnu prokuratúru SR pre podozrenie na trestný čin podvodu.

Podľa Erika Tomáša sa prevody spájajú s bývalým vedúcim ekonomického oddelenia centra MPC Jozefom K., ktorý bol odvolaný po kauze prevodu financií na falošný účet v roku 2015.

Svoj alebo spriaznené účty

Prostredníctvom 16 finančných prevodov previedol peniaze na svoj účet, prípadne na spriaznené účty, povedal Tomáš a dodal, že tieto prevody kryl dvoma spôsobmi.

"Vystavoval fiktívne dohody o vykonaní práce alebo krycie listy a duplikáty faktúr k reálnym platbám," uviedol štátny tajomník. Prevody sa uskutočňovali od roku 2011 do 2015. "Je možné, že mal v MPC komplicov," povedal Tomáš s tým, že viac informácii v súčasnosti nie je možné prezradiť.

Nicholsonovej asistent

Prepustený zamestnanec MPC momentálne pracuje ako asistent podpredsedníčky parlamentu Lucie Nicholsonovej.

Metodicko-pedagogické centrum poslalo 17. augusta 2015 na účet podvodníka vyfakturovaných 459 555 eur. Vedúci oddelenia ekonomickej správy MPC dostal 29. júna e-mail od dodávateľskej spoločnosti centra, podľa ktorého spoločnosť zmenila číslo svojho bankového účtu.

Neskôr zistili, že e-mail im poslal podvodník, dodávateľ účet nezmenil a centru nijaký e-mail o zmene čísla účtu neposlal. Riaditeľka Metodicko-pedagogického centra Danka Kapucianová podala preto 20. augusta 2015 trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu na neznámeho páchateľa. Finančné prostriedky sa medzitým podarilo centru získať naspäť.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy