Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Minister Lajčák sa stále nevyjadril, či má záujem o post šéfa OSN
Zdielať na

Minister Lajčák sa stále nevyjadril, či má záujem o post šéfa OSN

BRATISLAVA / Médiá už niekoľko dní špekulujú o tom, či Miroslav Lajčák zabojuje o post generálneho tajomníka OSN, alebo nie. V prípade, že áno, podporu mu musí vyjadriť aj vláda. Samotný minister Lajčák defitnitívne svoj záujem nepotvrdil.

O tom, že záujem o tento post má nielen Ján Kubiš ale i aktuálny dvojnásobný šéf slovenskej diplomacie sa špekuluje od roku 2014. "Ak by sa to jednému aj druhému nášmu kandidátovi podarilo, bola by to veľká vec," myslí si politický komentátor Marián Leško.

Oficiálne môže slovenská vláda navrhnúť len jedného kandidáta. Nikto nevie, kedy sa tak stane, keďže len minulý týždeň dostala novovzniknutá vláda dôveru v parlamente.

Nicholsonová mu fandí

"Na koaličnej rade ešte takéto rokovanie nebolo," povedal predseda strany Most-Híd, Béla Bugár. Napriek tomu, že samotný šéf diplomacie zatiaľ špekulácie nepoprel, ani nepotvrdil. Mnohí z kolegov mi post dopriali. "Je vhodným kandidátom, ktorý doplní spektrum kandidátov a všetci sa budeme tešiť, ak by mal šancu zastupovať OSN. To by bola pre Slovensko reklama, akú si nikto nevie zaplatiť," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

"Ak sa pán Lajčák rozhodne a dostane podporu vlády, tak my ho určite podporíme," tvrdí Bugár. "Nemám prečo povedať niečo iné, ako len to, že mu fandím. Nech ide do toho, budem mu držať palce," hovorí podpredsedníčka NR Lucia Nicholsonová.

Kollár má výhrady

"Ja mám veľké výhrady voči konaniu ministerstva zahraničných vecí ako takého a on je čelným predstaviteľom, to znamená, že odo mňa sa chvál nedočká," povedal predseda strany Sme rodina, Boris Kollár.

Už dlho sa ale hovorí, že novým šéfom OSN bude žena. Diplomaticky sa k tejto otázke na októbrovej návšteve vyjadril ešte stále aktuálny šéf Pan Ki-mun. "Zachytil som, že sú tu ašpirácie zo strany Slovenska, ale ja o tom nerozhodujem," povedal Pan Ki-mun.

"Ja budem spokojný, aj keď sa dostane do užšieho výberu, to už je znakom kvality, " povedal Kaliňák.

Tému spracovala redaktorka Lucia Stráňavová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy