Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ministri predložili návrhy programového vyhlásenia vlády za svoje rezorty
Zdielať na

Ministri predložili návrhy programového vyhlásenia vlády za svoje rezorty

BRATISLAVA / Ministri v stredu predložili na rokovaní vlády návrhy programového vyhlásenia za svoje rezorty. Nechceli ich zatiaľ presnejšie predstavovať. Ako uviedol podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák, sú to návrhy a teraz k nim zozbierajú pripomienky. Premiér Robert Fico by mal skompletizovaný materiál predložiť na rokovanie vlády do 13. apríla. Následne vláda s programovým vyhlásením predstúpi pred parlament a bude žiadať poslancov o dôveru.

Kaliňák za svoj rezort uviedol, že na nich čakajú výzvy v oblasti boja proti organizovanému zločinu a nelegálnej migrácii. Spolu s ministerstvom spravodlivosti ako gestorom budú riešiť otázky týkajúce sa boja proti korupcii a zužovania priestoru na korupciu.

Do programového vyhlásenia vlády by sa mali dostať aj veci týkajúce sa verejnej správy a otvárania klientskych centier a poskytovania lepšej služby

Kaliňák avizuje ďalšie pokračovanie reformy ESO. V oblasti bezpečnosti je prioritou snaha, aby Slovensko patrilo medzi najbezpečnejšie krajiny, dodal.

Doladiť stačí

Z hľadiska prípravy programového vyhlásenia by som v mojom prípade hovoril skôr o dolaďovaní ako nastavovaní, uviedol minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Lajčák za dôležitú označil oblasť rozvojovej pomoci, zvýšenie objemu prostriedkov a koncepčnejšiu starostlivosť o Slovákov, ktorí žijú v zahraničí. Tá by mala podľa ministra odrážať, že sa zmenila štruktúra slovenskej komunity v zahraničí, že je tam množstvo mladých ľudí s malými deťmi, ktorí si chcú udržať jazyk.

Tradičná krajanská politika nie je adekvátna tomu, čo potrebujeme, dodal. Za krátkodobú prioritu označil úspešné predsedníctvo EÚ.

Bezpečnosť a obrana

Minister obrany Peter Gajdoš zdôraznil, že jeho prioritou je zabezpečenie bezpečnosti a obrany Slovenska. Je presvedčený, že zvýšenie bezpečnosti si občania Slovenska zaslúžia, vyhlásil. Konkrétne návrhy, ktoré dnes odovzdal, nechcel komentovať, s tým že sa s nimi musia všetci koaliční partneri stotožniť.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy