Zatiahnuté
21°
Bratislava
Monika
7.5.2024
NAKA zasahovala u železničiarov, vyšetruje verejné obstarávania
Zdielať na

NAKA zasahovala u železničiarov, vyšetruje verejné obstarávania

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Národná kriminálna agentúra zasahovala v sídle štátnej Železničnej spoločnosti Slovensko. Vyžiadala si a zaistila dokumenty k prebiehajúcej verejnej súťaži na opravy spaľovacích motorov. Dôvodom je podľa polície podozrenie zo spáchania zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

"Polícia si vyžiadala vybrané dokumenty k uskutočneným procesom dotýkajúce sa konkrétnej časti tejto zákazky," informovala v utorok hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová. "Súčasne bolo vypočutých niekoľko zamestnancov. Nikto nebol zadržaný. Počítače neboli zabavené," dodala Morháčová.

Spoločnosť podľa nej plne spolupracuje s vyšetrovacími orgánmi a poskytuje absolútnu súčinnosť.

Podľa zákona

"ZSSK trvá na tom, že postupuje plne podľa zákonov a nevie, že by došlo k akémukoľvek pochybeniu. Podľa našich indícií prešetrovanie môže vychádzať z vyjadrení zamestnanca, ktorý bol nespokojný s platovými podmienkami," tvrdí Morháčová.

Verejná súťaž je v úvodnej fáze, vyhodnocujú podmienky účasti súťažiacich. "Zatiaľ sa neuskutočnilo vyhodnotenie ponúk ani nie sú známe cenové ponuky," dodala Morháčová. V súťaži počítajú s elektronickou aukciou.

Machinácie pri obstarávaní

K zásahu v sídle štátneho osobného vlakového dopravcu sa vyjadrila aj polícia. "Národná kriminálna agentúra Prezídia Policajného zboru vykonávala 25. apríla procesné úkony zamerané na získavanie elektronických záznamov a listinných materiálov v uvedenej spoločnosti, v súvislosti so zločinom machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. Žiadna osoba nebola zadržaná," informoval Martin Wäldl z kancelárie prezidenta policajného zboru.

"Nie je možné poskytnúť bližšie informácie, nakoľko by mohlo dôjsť k zmareniu účelu vyšetrovania," dodal Wäldl.

Vyše milióna

Verejná súťaž na opravy spaľovacích motorov bola zverejnená vlani začiatkom novembra. Predpokladaná cena za poskytovanie týchto služieb počas dvoch rokov je 1,14 milióna eur vrátane DPH.

Súčasťou piatich častí tendra sú opravy spaľovacích motorov značiek MAN, ČKD, Mercedes a Caterpillar. Lehota na predkladanie ponúk bola 11. decembra.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy