Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súd priznal Rómke odškodné za nezákonnú sterilizáciu
Zdielať na

Súd priznal Rómke odškodné za nezákonnú sterilizáciu

Zdroj: ISIFA

KOŠICE / Slovenský súd priznal odškodné vo výške 16 597 eur Rómke, ktorú v roku 1999 bez jej súhlasu sterilizovali v nemocnici na východe krajiny. Zdravotnícke zariadenie sa proti povinnosti vyplatiť kompenzáciu odvolalo.

O verdikte súdu informovala mimovládna organizácia Poradňa pre občianske a ľudské práva, ktoré žene sprostredkovala bezplatnú právnu pomoc.

Počas predčasného pôrodu

Zmieňovaný verdikt košický okresný súd vyniesol už vo februári. Ženu sterilizovali počas predčasného pôrodu. Žalobu, v ktorej si sťažovala, že zákrok jej urobili bez jej súhlasu a požadovala odškodné, podala v roku 2005. Súdy žalobu najskôr zamietli. Zvrat v prípade nastal v roku 2009, kedy sa jej zastal ústavný súd.

Prvostupňový súd v spore rozhodol v roku 2011, odvolací súd o dva roky neskôr ale verdikt z dôvodu nízkeho priznaného odškodného vo výške 1 500 eur zrušil. V novom pojednávaní už okresný súd žene v plnej miere vyhovel.

"Potešilo ma, že po viac ako desiatich rokoch som sa konečne dočkala zadosťučinenia. Hoci mi peniaze moje zdravie a to, čo som pretrpela, nevrátia, je podľa mňa dôležité, aby sa ženy ako ja domáhali spravodlivosti," uviedla poškodená žena.

Ohrozenie života ženy

Nemocnica sa na súde hájila tým, že sterilizáciu vykonali z dôvodu ohrozenia života ženy. Súd ale v súlade s rozhodovacou praxou Európskeho súdu pre ľudské práva ESLP) potvrdil, že sterilizácia nie je zákrok, ktorý by zachraňoval pacientky.

Slovensko v uplynulých rokoch prehralo na štrasburgskom súde niekoľko sporov pre nútené sterilizácie Rómiek. ESLP zaviazal slovenskú vládu vyplatiť poškodeným ženám odškodné.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy