Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Černobyľ po 30 rokoch: prečítajte si spoveď presídlených ľudí z Ukrajiny
Zdielať na

Černobyľ po 30 rokoch: prečítajte si spoveď presídlených ľudí z Ukrajiny

MEDZILABORCE / Bola to obrovská katastrofa. Pred 30 rokmi došlo k výbuchu v černobyľskej atómovej elektrárni a do ovzdušia vystúpil rádioaktívny mrak. Zamoril nielen Ukrajinu, ale i východnú Európu a Škandináviu. Z rádioaktívnej zóny presídlili ľudí aj na Slovensko. Reportérka televízie JOJ Katarína Kleknerová sa s nimi rozprávala.

"Po výbuchu bola strašná radiácia. Kam vietor fúkal, tam išla," hovorí presídlenkyňa z černobyľskej zóny Margaréta Vaníková. "Slnko bolo veľmi pálivé a v ústach som cítila chuť železa," takto si pani Alevtina Vasilišinová spomína na prvé dni po katastrofe.

V noci z 25. na 26. apríla v roku 1986 došlo k dvom explóziám vo štvrtom reaktore černobyľskej atómovej elektrárne. Do vzduchu vystúpil rádioaktívny mrak. Miestni obyvatelia sa o tom dozvedeli až po niekoľkých dňoch. "O katastrofe bolo všade ticho. V televízii o tom nebola ani zmienka. To bola katastrofa," dodáva Margaréta Vaníková.

Presídlenci

Jeden z reaktorov má poruchu. Tak znelo oficiálne oznámenie tlačovej agentúry Sovietskeho zväzu a aj to prišlo až po dvoch dňoch od katastrofy. Pani Aľa, učiteľka hry na klavír bola v tom čase s celou rodinou na výlete v lese.

"Potom, keď sem prišli domov sme sa dozvedeli o tom, že bola strašná havária. V rádiu hovorili, že treba zatvárať okná, čo najmenej vychádzať vonku, deti nepúšťať von,"
vysvetľuje Alevtina Vasilišinová. Ako dodáva Margaréta Vaníková, keď išla cestou do práce, dozvedela sa čo sa presne stalo. Potom zobrali jej manžela a aj ďalších mužov pracovať do Černobyľu.

Do Černobyľu vtedy dopravili približne 300 tisíc vojakov a rovnaký počet dobrovoľníkov. Nik z likvidátorov havárie nebol informovaný o tom, aké obrovské množstvo radiácie ich zasiahne. Vojaci tam hasili požiare a opravovali zničenú strechu.

Smrť a kontaminácia

"Nikto z našich známych, ktorí boli pracovať v Černobyle, nikto už nežije. Nieje ani jediného živého," dodáva Margaréta Vaníková. Kontaminované boli rozsiahle územia Ukrajiny, Bieloruska a Ruska. Aj listy na stromoch boli z radiácie úplne hnedé. Po daždi boli všade na ceste mláky, ktoré pripomínali žltý olej.

V rokoch 1993 až 1998 bolo v niekoľkých etapách na Slovensko presídlených viac ako 1 200 osôb slovenského pôvodu z území so zvýšenou radiáciou. Do Medzilaboriec presťahovali 90 z nich. "Múdri ľudia už vtedy hovorili, že keď prejde 10 alebo 20 rokov, títo ľudia postupne zomrú. A tak to aj bolo a tak to aj je," dodáva Margaréta Vaníková.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy