Polojasno
14°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Preteky vetroňov po tragédii ukončili. V Lysej Poľane zahynul Poliak
Zdielať na

Preteky vetroňov po tragédii ukončili. V Lysej Poľane zahynul Poliak

TATRY / V silnom vetre v stredu popoludní núdzovo pristávalo 5 vetroňov. Všetky mali preletieť Tatry v rámci medzinárodných pretekov. Nad Tatrami ich zastavil víchor. Štyri vetrone núdzové pristátie zvládli. Piaty pokus sa skončil tragédiou.

Obyvateľ Lysej Poľany, Michal, si nakrútil vetroň len pár sekúnd pred pádom. Potom sa stratil. O pár minút na to, bolo počuť majáky a vrtuľník. "K príčinám nehody nie je možné sa v tejto chvíli vyjadriť, všetky okolnosti nehody sú predmetom vyšetrovania," povedal riaditeľ OR PZ Peter Benko.

Príkaz pristáť

"Okamžite sme prikázali všetkým pilotom, aby pristáli do poľa alebo na najbližšie letisko. Tým pádom vznikla dezinformácia, že niekoľko vetroňov malo kolíziu," vysvetľuje riaditeľ pretekov Jozef Horňák.

Tragédia ovplyvnila celé preteky. "Všetci museli pristáť a preteky sme ukončili," dodáva Horňák.

Prvú informáciu o núdzovom pristátí bezmotorového lietadla obdržali poľskí policajti približne okolo pol druhej poobede. Pilot lietadla sa pokúsil núdzovo pristáť na poli, krídlom sa zachytil o plot.

Silný vietor

"Pilotovi sa podarilo úspešne núdzovo pristáť a vystúpil z lietadla po svojich. Ide o 52-ročného Slováka," uviedol hovorca polície Roman Wieczorek.

Následne ďalšie dve lietadlá pristáli na lúkach v okolí Zakopaného, a ďalšie v obci Poronin. 

V Lysej Poľane nakrúcala redaktorka Mária Pavlíková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy