Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Môžu padať teplotné rekordy, avizujú meteorológovia
Zdielať na

Môžu padať teplotné rekordy, avizujú meteorológovia

BRATISLAVA / Vlaňajší rok bol najteplejším od začiatku novodobého merania povrchovej teploty na Zemi. Vedci predpokladajú, že rok 2016 sa môže zaradiť medzi päť najteplejších rokov v histórii, ale môže priniesť aj nový rekord.

Všetkých doterajších 15 rokov v tomto storočí bolo najteplejších.

"Asi od vlaňajšieho leta sa otepľuje tempom 0,2 stupňa Celzia za sezónu. Keby sa takto prudko otepľovalo aj v nasledujúcich rokoch, tak by teplota za 10 rokov vzrástla o neuveriteľných osem stupňov," ozrejmuje klimatológ Pavel Matejovič.

Práca človeka

Je to iba teoretický predpoklad, no odborníkov straší. Tí sa konečne zhodli na tom, že viac ako 90 percentami sa na otepľovaní podieľa človek. A to intenzívnou poľnohospodárskou a priemyselnou činnosťou.

"Aj El Niňo, ktoré za posledné roky je najsilnejším, aké tu bolo, prispelo k tomu, že rok 2015 bol najteplejší a rok 2016 má našliapnuté, aby tento rekord prekonal," ozrejmila meteorologička Najlepšieho počasia Miriam Jarošová.

Pri pohľade na mapu, ako sa naša planéta zohrieva, je zrejmé, prečo už nestačí len vydávať varovania. Údaje z viac ako 6 300 meteorologických bodov nie sú ale jediným dôkazom.

"Samozrejme, sa to prejaví aj na teplote oceánov. Sa termálne rozhraňuje, následkom toho sú väčšie búrky, väčšie záplavy a je veľká erózia," dodáva docentka Ústavu geológie a geofyziky SOEST Henrietta Dulai.

Zmluva o klíme

Narastá počet hurikánov, hynú živočíchy. O tom, že situácia je vážna, svedčí aj fakt, že tento týždeň sa prelomovú dohodu o riešení klímy rozhodlo podpísať rekordných 155 krajín.

"Február bol až o 1,7 stupňa teplejší ako dlhodobý priemer. A niektorí klimatológovia začali hovoriť priamo o stave ohrozenia, pretože takýto extrémne prudký nárast tej teploty vzduchu nebol v histórii nikdy pozorovaný," hovorí Matejkovič.

V podobnom trende pokračoval aj marec a očakáva sa, že budú aj ďalšie mesiace tohto roku. Niektoré dôsledky sú pre Slovensko už známe. Teplotný rekord z leta 2007, viac ako 40 stupňov Celzia, možno neprekonáme.

"Teplota nebude klesať ani v noci a aj cez deň sa bude udržiavať na veľmi vysokých hodnotách nad 34, 35 stupňov," uzatvára Jarošová.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy