Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Bioparox nespôsobuje len alergie, ale aj odolnosť voči iným antibiotikám
Zdielať na

Bioparox nespôsobuje len alergie, ale aj odolnosť voči iným antibiotikám

BRATISLAVA / Šátny ústav pre kontrolu liečiv potvrdil rozhodnutie o postupnom sťahovaní lokálneho antibiotika Bioparox zo slovenských lekární.

"Zrušenie registrácie liekov s účinnou látkou fusafungín sa stalo záväzné pre všetky členské štáty EÚ. V najbližších dňoch začne držiteľ registrácie so sťahovaním šarží, ktoré sa v súčasnosti nachádzajú na skladoch distribučných spoločností a lekární,"  povedala hovorkyňa ŠUKL Diana Madarászová.

Talianska agentúra

Skúmanie liečivých a nežiadúcich účinkov sa začalo v septembri 2015 na žiadosť talianskej liekovej agentúry. V krajine totiž zaznamenali nárast alergických reakcií, ktoré niekedy vyvolali až život ohrozujúci stav.

Slovenský štátny ústav pre kontrolu liečiv začal problémy evidovať až koncom februára 2016. "Až po medializácii sme evidovali 3 prípady, dovtedy ústav neevidoval jednoznačné alergické reakcie," povedala hovorkyňa.

Voľne predajný

ŠÚKL upokojuje pacientov, že pokiaľ sa u nich doteraz alergická reakcia neprejavila, liek môžu pokojne užívať ďalej. Do konca apríla bude voľne dostupný aj v lekárňach.

Lekári nad rozhodnutím Európskych orgánov krútia hlavami. Tvrdia, že alternatíva na liečbu zápalu horných dýchacích ciest momentálne neexistuje. "Antiseptiká existujú, tých je dosť, ale antibiotikum je len jedno. Vo forme pastiliek, čiže účinkujú iba od úst dolu," tvrdí všeobecný lekár Valér Husarovič.

Nie je jediný

Všeobecný lekár s dlhoročnou praxou v Bratislave dodáva, že Bioparox nie je jediné antibiotikum, ktoré môže pacientom spôsobiť závažnejší zdravotný problém.

Európske úrady však pristúpili k tomuto ráznemu kroku aj pre ďalšie závažné podozrenie. Účinná látka fusafungín údajne môže zvyšovať antibiotickú rezistenciu. Hoci sa im to dosiaľ nepodarilo potvrdiť, riziko ani definitívne nevylúčili.

Pozrite si analýzu redaktorky Dany Strculovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy