Jasno
19°
Bratislava
Viola
18.5.2024
Liek Bioparox stiahnu z trhu pre nežiadúce reakcie
Zdielať na

Liek Bioparox stiahnu z trhu pre nežiadúce reakcie

BRATISLAVA / Lieky s účinnou látkou fusafungín prídu o registráciu po tom, čo sa vlani začalo prehodnocovanie ich účinku pre nežiaduce reakcie.

Liek Bioparox, ktorý sa aj na Slovensku používa na liečbu infekcií horných dýchacích ciest, stiahnu z trhu. Lieky s účinnou látkou fusafungín prídu o registráciu po tom, čo sa vlani začalo prehodnocovanie ich účinku pre nežiaduce reakcie.

Koordinačná skupina pre vzájomné uznávanie a decentralizačné postupy (CMDh) Európskej liekovej agentúry v piatok (1.4.) oznámila, že odporúča registráciu zrušiť. Výrobca lieky stiahne z trhu, potvrdil Jozef Hromjak zo spoločnosti Servier Slovensko.

Ohrozenie života

"Spoločnosť Les Laboratoires Servier, v súlade so stanoviskom CMDh pristúpi k stiahnutiu lieku Bioparox z trhu. Postup a spôsob stiahnutia lieku prebehne na základe dohody so Štátnym ústavom pre kontrolu liečiv ŠUKL. Spoločnosť Servier Slovensko taktiež rozpošle poskytovateľom zdravotnej starostlivosti oznámenie s podrobnými informáciami, v ktorom sa bude uvádzať rozhodnutie európskych zdravotníckych orgánov a praktické dopady na liečbu pacientov," povedal Hromjak.

Koordinačná skupina poukázala podľa portálu teraz.sk na to, že aj keď sú závažné alergické reakcie zriedkavé, môžu ohroziť život. Dôkazy o pozitívnych účinkoch sú slabé, napísala v stanovisku. Prínosy fusafungínu tak nemajú vyvažovať riziká. Obavy tiež mala spôsobovať podpora vzniku rezistencie na antibiotiká.

Prínos neprevažuje nad rizikami

Odporučenie zrušiť registráciu pre lieky s obsahom antibiotika fusafungín prišlo už vo februári od Výboru pre hodnotenie rizík liekov (PRAC) Európskej liekovej agentúry (EMA). Ten od roku 2015 prehodnocoval ich účinok po tom, čo v Taliansku zaznamenali viacero prípadov závažných alergických reakcií.

"Výbor PRAC dospel k záveru, že prínos fusafungínu neprevažuje nad jeho rizikami, najmä čo sa týka rizika závažných alergických reakcií. Pacienti sa s otázkami môžu obrátiť na svojho lekára alebo lekárnika. Kým je liek obsahujúci fusafungín k dispozícii na trhu, odporúčame dôrazne dodržiavať kontraindikácie a opatrenia týkajúce sa tohto lieku," povedal Hromjak.

Bez predpisu

Liek Bioparox nie je viazaný na lekársky predpis. Bez súhlasu lekára sa používa pri ľahších ochoreniach sliznice ústnej dutiny, hltana, krčných mandlí a horných dýchacích ciest, píše teraz.sk. V ďalších prípadoch ho odporúča lekár. Lieky francúzskeho výrobcu Servier sa používajú asi v polovici štátov Európskej únie. Na Slovensku je registrovaný len Bioparox.

Pozrite si archívnu reportáž Klaudie Suchomel-Guzovej: