Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Koaliční partneri chcú došetriť Gorilu, Fica sa pýtať ale nebudú
Zdielať na

Koaliční partneri chcú došetriť Gorilu, Fica sa pýtať ale nebudú

BRATISLAVA / Kauza Gorila pred piatimi rokmi vyplavila tajné spisy Slovenskej informačnej služby, no doteraz nie je vyšetrená. V dokumentoch sú opísané rozhovory majiteľa finančnej skupiny Penta s politikmi o biznise, korupcii a podplácaní. Vyriešiť Gorilu by mala nová vláda, ale bez zbytočných otázok.

Okrem korupcie medzi politickými špičkami sa v spise Gorila spomína aj financovanie politických strán, provízie pri štátnych biznisoch, ktoré išli do straníckych vreciek, či priamo do peňaženiek politikov. Kauza sa dotýkala SDKÚ-DS, Smeru, KDH aj SMK. Jej autentickosť ale politici spochybňovali.

Na prelome rokov 2011 a 2012 boli na Slovensku najväčšie protesty od roku 1989. Napriek tomu kauza dodnes nie je vyšetrená a nikto nebol ani potrestaný.

Koaliční lídri ale presadili, aby bolo došetrenie Gorily medzi prioritami novej vlády. "Sú tu nápady koaličných partnerov na nejaké riešenie, keď to bude v kope, dáme vedieť," povedal minister vnútra Robert Kaliňák.

"Vyšetrovací tým by podľa mňa mal už informovať, čo vyšetrili, kde sa už nič nedá robiť a aký je poprípade konečný výsledok," myslí si líder strany Most-Híd Béla Bugár.

Pýtať sa nebudú

Nepríjemné otázky ale koaliční partneri premiérovi Robertovi Ficovi klásť nebudú. "Nepýtal som sa ho. Pýtajte sa ho na to vy. Plánujem posilniť tlak na to, aby sa rozšíril vyšetrovací tím Gorily," reagoval líder Siete Radoslav Procházka.

"To nie je moja úloha. Ak by som bol vyšetrovateľ, určite by som ho zavolal, určite by som sa pýtal. Nie sme vyšetrovatelia," tvrdí Belá Bugár.

"Ja mám na to názor, no nechám si ho pre seba," povedal Procházka. Na otázku prečo, odpovedal: "lebo je to môj osobný názor a nechám si ho pre seba".

"Ja som sa o týchto otázkach s nikým z vládnej koalície o tom nerozprával, nemal som na to dôvod," hovorí predseda parlamentu a líder národniarov Andrej Danko.

Výsledky vyšetrovania

"Musíme vyhodnotiť činnosť vyšetrovacieho tímu Gorila za posledné roky a predstaviť výsledky tohto vyšetrovania verejnosti," dodal Kaliňák.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy