Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pokračoval proces s výtvarníkmi, ktorí pomaľovali Biľakovu bustu
Zdielať na

Pokračoval proces s výtvarníkmi, ktorí pomaľovali Biľakovu bustu

SVIDNÍK / Na Okresnom súde vo Svidníku pokračovalo súdne pojednávanie s dvojicou obžalovaných výtvarníkov Petrom K. a Ľubošom L., ktorí čelia obžalobe z poškodenia cudzej veci za to, že červenou farbou postriekali pamätník bývalého komunistického politika Vasiľa Biľaka.

O proces bol vo verejnosti opäť veľký záujem a pojednávacia miestnosť sa zaplnila zástancami oboch strán. Na pojednávaní vypočuli aj novozvoleného poslanca národnej rady a predsedu Občianskej konzervatívnej strany Ondreja Dostála, ktorý za obdobný skutok v štádiu pokusu dostal pokutu.

Predvolali aj historika z Ústavu pamäti národa a znalca určujúceho výšku spôsobenej škody. "Z dôvodu vypočutia ďalšieho znalca bolo pojednávanie odročené na 20. mája," skonštatoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Tisícová škoda

Pamätník s bustou a s nápisom "Pravda zostane pravdou" odhalila Komunistická strana Slovenska rok po smrti Vasiľa Biľaka 21. februára 2015 v jeho rodnej obci Krajná Bystrá.

Pamätník vzbudil vo verejnosti protichodné reakcie, keďže osoba Vasiľa Biľaka je spájaná s podpisom na pozývacom liste pre okupačné vojská Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa.

V deň inštalácie pamätníka v nočných hodinách bustu obliali na protest červenou farbou a na pamätník napísali nápis „sviňa“. K tomuto skutku sa verejne priznali práve dvaja obžalovaní občianski aktivisti z Košíc. KSS vtedy podala trestné oznámenie pre poškodzovanie cudzieho majetku. Škodu vyčíslili na 3 500 eur. Bustu neskôr ešte pred jej vyčistením niekto ukradol. Súdny proces sa začal začiatkom februára tohto roka.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy