Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Policajti pripravujú rýchlostný maratón: poraďte im, kde majú merať rýchlosť
Zdielať na

Policajti pripravujú rýchlostný maratón: poraďte im, kde majú merať rýchlosť

SLOVENSKO / Od začiatku roka došlo na slovenských cestách k takmer 2 500 dopravným nehodám. Jednou z najčastejších príčin je neprimeraná rýchlosť. Polícia preto pripravuje aj tento rok takzvaný rýchlostný maratón. Pôjde o 24-hodinovú dopravno-preventívnu akciu.

Policajné prezídium poukázalo na príčiny dopravných nehôd, z ktorých vyplýva, že na prvom mieste je takzvané porušenie povinností vodiča. Veľakrát ide o nedostatočné venovanie sa riadeniu či telefonovanie.

Druhou najčastejšou príčinou je neprimeraná rýchlosť. Treťou nesprávny spôsob jazdy.

Rýchlostný maratón

Práve na rýchlosť si na Slovensku posvieti polícia počas 24-hodinovej akcie.

Bezpečnostná akcia pod názvom "rýchlostný maratón" začne 21. apríla o 6:00 hod. ráno a skončí 22. apríla o tom istom čase.

Cieľom akcie, ktorá sa uskutoční v dvadsiatich štátoch, je okrem iného zapojiť občanov, aby práve oni dali policajtom podnet na kritické úseky, kde by mali merať rýchlosť.

Podnety môžu ľudia posielať prostredníctvom stránky ministerstva vnútra do 3. apríla.

Dohovor

Vlani policajtom navrhli občania viac ako 1 000 úsekov. Z tých si polícia vybrala 884.

"Musím povedať, že niektoré úseky zo strany občanov, boli veľmi adresné a aj pomohli. Do akcie sa vlani zapojilo vyše 600 policajtov," skonštatoval viceprezident Ľubomír Ábel.

Akcia nie je zameraná na vyberanie pokút. Policajti chcú priestupky riešiť dohovorom. Tí, ktorí ale prekročia rýchlosť veľmi, sa pokute nevyhnú.

"Určite, ak zistíme u priestupcu napríklad požitie alkoholu, samozrejme, budeme to riešiť v zmysle zákona," dodáva Ábel.

Polícia sa pripravuje na rýchlostný maratón, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy