Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Bezprostredné reakcie politikov: Mišmaš, katastrofa, veľmi zlé...
Zdielať na

Bezprostredné reakcie politikov: Mišmaš, katastrofa, veľmi zlé...

SLOVENSKO / Bezprostredné reakcie politikov boli nečakané. Tak ako prvé odhady o výsledku parlamentných volieb. Tie boli deviate na Slovensku od pádu komunizmu v roku 1989.

Fico: Pat a mišmaš

Premiér Robert Fico očakáva v parlamente veľký počet strán a patovú situáciu. „Bude mišmaš“.

Volebnú noc v centrále Smeru sleduje akreditovaných 125 akreditovaných novinárov z viac ako 40 médií. Prišli médiá z Česka, rakúska ORF, nemecká ARD, maďarské noviny a talianske noviny.

V roku 2006 novinári museli čakať pred budovou Smeru celú noc. Dnu nevpustili. Dnes je to inak. Do budovy sa dostanú akreditovaní novinári, ktorí dostávajú oranžové nálepky na ruky. Vnútri na nich čaká víno, minerálka, káva, ale aj guláš, zemiakový šalát a rezne.

Matovič: Úspech? Bez Smeru

Krátko pred uzavretím volebných miestností dorazil do centrály hnutia OĽaNO-NOVA aj predseda hnutia Igor Matovič. "Aj keď budeme mať päť percent a Smer nebude v budúcej vláde, ja som spokojný," povedal Matovič.

Líder hnutia dodal, že nerieši, či bude mať viac hlasov ako Daniel Lipšic a nie je to podľa neho podstatné. Cítil sa ako v normálny sobotný večer.

Sulík: Kotlebu odmietam

Opozičná SaS má eminentný záujem zostaviť pravicovú reformnú vládu, akúkoľvek spoluprácu so Smerom-SD liberáli odmietajú. Predseda SaS Richard Sulík to povedal krátko pred zatvorením volebných miestností. Sulík zároveň odmietol spoluprácu so ĽS-NS Mariana Kotlebu.

„Stredou sa končila naša pomerne dlhá a náročná predvolebná kampaň. Myslím, že sme podali celkom slušný výkon. Pochopil som, že má zmysel sa posnažiť urobiť dobrý program. Sme strana čitateľná a čakáme, ako budú o nás súdiť voliči,“ povedal Sulík. 

Bugár dúfal v chybu

Predseda strany Most-Híd dúfa, že exit poll Focusu pre televíziu Markíza sa mýli. „Dovolím si povedať, že očakávam, že exit poll sa mýli a tie výsledky budú iné, práve preto, lebo si nemyslím, že takéto zloženie parlamentu by bolo prospešné pre Slovensko, právny štát, pre charakter štátu,“ povedal Bugár na tlačovej konferencii.

Dodal, že budú čakať na prvé výsledky Štatistického úradu SR. Podľa výsledkov exit pollu by mal Most-Híd 7,3 percenta, do NR SR by sa dostali aj strany Mariána Kotlebu a Borisa Kollára.

Paškove obavy

Prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška nepredpokladá, že by pri zostave strán v parlamente, ktorá vychádza z predbežných výsledkov volieb, vznikla stabilná vláda. "Musel by to byť improvizovaný cieľ a veľmi komplikované politické rozhodnutia," povedal novinárom po zverejnení výsledkov exit pollu Paška.

"Ja sa naozaj obávam, či sa pri takejto konštelácii bude dať zostaviť vláda na štyri roky," uviedol s tým, že u niektorých strán môžu ešte o ich účasti v parlamente rozhodovať desatiny percenta. 

Pozrite sa, ako volili lídri politických strán:

Najčítanejšie správy